Foto: KBV 307/Kustbevakningen
Foto: KBV 307/Kustbevakningen

Koster hotas åter av Godafoss olja

Det tidigare grundstötta fartyget Godafoss befann sig på onsdagsmorgonen sydväst om Falkenberg. Under vägen från haveriplatsen har det dock läckt olja. Nu driver oljeklumpar i nationalparken Kosterhavet.

ANNONS
|

Vid 13-tiden i går upptäckte kustbevakningens flyg ett över fem mil långt bälte av bunkerolja längs Bohuskusten. – Det är olja som spolats ur tankarna när det kommit in vatten i hålen, säger Gunnar Persson, förundersökningsledare på kustbevakningen. Bältet består både av tunnare oljelager på havsytan och tjocka klumpar. En del av oljebältet driver just nu i det känsliga Kosterhavet.

Snart når oljan dessutom svenska stränder. – Vi räknar med landpåslag under onsdagen om den senaste prognosen från SMHI stämmer, säger han. Exakt vilken omfattning oljeläckan riskerar att få är ännu osäkert.

– Vi väntar på ett norskt flygplan. Under dagen går vi upp med eget flyg, säger Ragnhild Bussqvist vid Kustbevakningen till TT. Trots att Godafoss lämnade Hvaler igår eftermiddag slog ingen på fartyget larm om oljeutsläppet. – Det är föremål för en förundersökning som leds av miljöåklagaren nu, säger Gunnar Persson.

ANNONS

Kustbevakningen har nu återigen fått mobilisera mot norra Bohuslän för att kunna hantera oljeläckan. Andra enheter är på väg för att ta upp den olja som läckt i ett stråk längs kusten. Godafoss har sedan i går varit på väg till Odense i Danmark för reparation. Hon har omväxlande gått för egen maskin och med assistans av bogserbåtar. Att oljan återigen läcker ur fartyget är enligt kustbevakningens analys en kombination av olika omständigheter. Dels går hon nu i något varmare vatten. Det gör att oljan blir mer lättflytande. Dels pressas vatten in i de skadade tankarna. Det skapar en cirkulation av innehållet där och en del olja pressas ut. Att tankarna fortfarande innehöll olja beror enligt Kustbevakningen på att det inte är möjligt att tömma ett fartygs oljetankar utan hjälp av en torrdocka.

17 februari: Det isländska containerfartyget Godafoss går hårt på grund vid infarten till Fredrikstad i Norge. Haveriplatsen är i Hvaler strax norr om svenska gränsen och Koster.

Hon skadar minst två av sina tre oljetankar och tung bunkerolja, tjock som tuggummi läcker ut.

18 februari: Svenska och norska myndigheter börjar ett intensivt arbete med att ta upp den spillda olja. Över 100 kubikmeter tas upp under några dagars arbete.

19 februari: Lossningen av Godafoss börjar. Först av är två containrar med tolv ton dynamit.

23 februari: Godafoss lossar från Grundet.

28 februari: Fartyget börjar bogseras mot Odense före reparation.

ANNONS