Tanumstrand
Tanumstrand Bild: Jenny Johansson

Kravet på Tanumstrand – anlita en sakkunnig

Skyddsutrustning, instruktioner, markeringar och riskbedömningar saknas för farliga kemiska medel på Tanumstrand. Arbetsmiljöverket kräver nu att de tar in en sakkunnig då de själva saknar kompetens.

ANNONS
|

I slutet av juni gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på hotell- och konferensanläggningen Tanumstrand. Resultatet blev en lista lång lista på åtgärdskrav. Bland annat saknas både förteckning och riskbedömning över kemiska medel som används och nödduschar och ögonsköljning saknas helt eller fungerar inte på flera av de ställen där det finns frätande lösningar.

Rörledningar med natriumhypoklorit och saltsyra som räknas som kemiska riskkällor är inte heller märkta. Arbetsmiljöverket konstaterar att det är risk för olyckor när ledningarna behöver underhållas eftersom de inte framgår vad som finns i rören.

Tanumstrand har inte heller någon information om hur de kemiska ämnena ska hanteras på ett säkert sätt. Varken instruktionsblad eller skyddsinstruktioner finns.

ANNONS

Risker när medarbetare utsätts för lut

Verksamheten måste också säkerställa att ingen skadas när de utsätts för lut då de byter sandfilter som används för att hålla bassängerna rena.

Vid en tidigare inspektion 2004 meddelade Arbetsmiljöverket ett förläggande gällande krav på två av varandra oberoende nödutgångar från pumprummet i anläggningen. De ansåg då att Tanumstrand inte hade tillräcklig beredskap om det skulle bli en brand eller gasutveckling i lokalen

Vid inspektionen 2019 möts Arbetsmiljöinspektörerna av att den ena nödutgången blockerats permanent. Nu kräver de att verksamheten redogör hur pumprummet kan utrymmas med bara en nödutgång - samt visa riskbedömningen för beslutet att stänga nödutgången.

Har inte tillräcklig kompetens

Utöver den långa listan på krav är Arbetsmiljöverket skarpa och menar att Tanumstrand inte tycks ha tillräckligt med kompetens:

"Arbetsmiljöverket bedömer att ni inte har tillräcklig kunskap och kompetens inom systematiskt arbetsmiljöarbete och om kemiska arbetsmiljörisker."

Risken för att medarbetarna skadar sig är hög och tillsynsmyndigheten kräver slutligen att företaget ska anlita företagshälsovård eller annan sakkunnig utifrån för att få hjälp att åtgärda de påtalade bristerna.

Bohusläningen har sökt chef för verksamheten utan resultat.

LÄS MER:DO granskar hotell- och restaurangbranschen efter metoo

ANNONS