Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/8

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Kristoffers bilintresse minskade – det tog honom till VM

Bilintresset har alltid funnits hos Kristoffer Hansson. Men för något år sedan sadlade han om från de stora modellerna till de allra minsta. Det har tagit honom ända till Nederländerna och världsmästerskapen i radiostyrd drifting.

Kristoffer Hansson skulle egentligen ta med sig sin son och åka till badhuset i Tanumshede. Men badhuset var stängt och i stället hamnade de på en driftingtävling med små radiostyrda bilar i Trollhättan. Efter det var han fast.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det var egentligen en slump. Jag träffade några kompisar som körde och sedan köpte jag en bil till grabben men han tyckte det var så tråkigt att jag hörde hela tiden så vi fick köpa en bil till, säger han.

"Vissa tycker jag är knäpp"

Enbart en slump var det ändå inte. Bilintresset har funnits sedan barnsben. I föräldrahemmet i Fjällbacka hade hans pappa en bilverkstad i garaget och sedan dess har han i olika former ägnat stor tid till bilar. När intresset för utställningsbilar svalnade var det i stället de små bilarna som tog över.

– Vissa tycker jag är lite knäpp och undrar varför jag inte fortsatte med riktiga bilar. Men jag tycker det här är skitkul och vi är ett gött gäng som håller på, säger han.

Intresset delas av hela familjen och de har börjat träna med föreningen Crazy driftaz i Trollhättan dit de åker och tränar och tävlar.

– Det är en grym sammanhållning i sporten. Vi är endast konkurrenter under de två minuter vi tävlar. Efter det är det bara härligt, ibland åker jag dit bara för att hänga och sitta och snacka med alla, säger han.

"Lika mycket jobb som en stor bil"

Bara för att det är små bilar så ska man inte få uppfattning om att det krävs lite arbete. Kristoffer ägnar många timmar åt sina bilar. De ska fixas, prepareras och utöver det ägnar han många timmar åt att hitta inspiration och idéer.

– Om du skulle fråga min sambo skulle hon nog säga att jag ägnar lite väl mycket tid åt det. Men det går att göra lika mycket på en sådan här bil som på en riktig, säger han och fortsätter:

– Det handlar om att hitta det bästa greppet och få den att passa mig. Det kan vara så att det finns en jättebra bil för en person men den kanske inte alls passar mig.

Ska köra VM

I juni väntar VM i nederländska Emmen. Eftersom han bara varit involverad i sporten i drygt ett år så var beskedet något överraskande. Nu är mycket som ska fixas – det är inte så att det bara går att köpa en bil utan här ska allting göras från grunden.

– Jag ska göra en ny bil nu, men jag kör nog på en liknande som innan. Det har funkat bra för mig och det gäller att ha bra grejer på en sådan tävling. Men framförallt är det att se till att träna mycket inför, säger han.

Det var för drygt ett år som Kristoffer Hansson fastnade för de radiostyrda bilarna. Allt ska göras från grunden. Karossen skapas av en blank plastmodell som sedan designas.

Fakta: Radiostyrd drifting

RC drifting handlar om att använda en teknik för att på ett smidigt och snabbt sätt sladda sig genom kurvor.

Svårigheten ligger i att anpassa hastigheten och gasa lagom för att komma ur sladdarna utan att snurra runt.

Grenen går ut på att underhålla publiken med en snygg körstil.

Källa: Hobby Sweden radiostyrt/Crazy Driftaz