Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här ska de radhuset med de 12 kooperativa hyresrätterna ligga. Elsa Agélii, Lena Jarlöv och Marianne Sterner är drivande i projektet.

Lägenheter byggs i Gerlesborg

En radhuslänga med 12 lägenheter ska byggas i Gerlesborg. Boendeformen är kooperativ hyresrätt. Nu fattas bara en kommunal borgen.

– Syftet är att åstadkomma små spekulationsfria hyresbostäder till rimlig kostnad, säger Lena Jarlöv drivande i Hogslättens Vänboende kooperativa hyresrättförening.

I september förra året bildades föreningen. I december köpte man ett markområde på 5000 kvadratmeter av Tanums kommun. Tomten ligger mitt emot Hogslätts äldreboende. Om allt går enligt planerna blir inflyttningen årsskiftet 2016-2017. Enligt köpekontraktet ska bygglov vara inlämnat senast i september och grundplattan vara färdig i mars 2016.

Lägenheterna är mellan 35 och 55 kvadratmeter med loft. Upplåtelseavgift för den minsta lägenheten ligger enligt kalkylen på 77 000 och hyran på 5000 kronor. Upplåtelseavgiften återfås när man flyttar.

Meningen är att föreningen ska äga och förvalta huset och hyra ut till medlemmarna.

– Då finns det inget utrymme för spekulation och det är en viktig förutsättning för att bostäderna även i framtiden ska vara möjliga att hyra även av människor med låg inkomst, säger Lena Jarlöv.

Alla lägenheter är handikappanpassade och har uteplats åt två håll. Här finns också ett stort gemensamhetsutrymme. Tanken är att lägenheterna ska bli ett alternativ för både yngre och äldre.

– Idén om ett alternativtboende har diskuterats under årens lopp. Starten den här gången var ett möte i mitt kök, berättar Marianne Sterner.

Marianne bor i ett gammalt hus i Gerlesborg men känner att hon snart inte längre orkar klippa gräsmattan och hålla efter allt på sikt. Och äldreboenden som fanns förr finns inte längre.

– Jag vill leva ett kreativt självständigt liv.

I dag har föreningen 22 medlemmar.

Problemet nu är finansieringen. 14 miljoner kronor behövs. Redan har man kunnat låna upp 7 miljoner kronor med Boverkets kreditgaranti som säkerhet. De resterande 7 miljonerna är även de i hamn om föreningen får en kommunal borgen.

– Vi har lämnat in en ansökan till kommunstyrelsen och tror på ett positivt besked.