Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En ny kull undersköterskor har släppts från Tanums Lärcentrum Futura. Med på bilden är också skolans vårdlärare Katarina Norberg, Ingela Andersson och Kristin Zettergren.

Ljus arbetsmarknad för nya undersköterskor

En ljus framtid med goda utsikter att få jobb målades upp för de 22 nya undersköterskor som häromdagen släpptes från komvuxutbildningen på Futura i Tanumshede.

– Ni har prickat in helt rätt tid att gå ut, sa rektor Embla Göthberg.

Hon berättade att nästa år innebär en brytpunkt i Tanums kommun eftersom antalet pensionärer då överskrider antalet ungdomar som går in i yrkesverksam ålder.

Vård och omsorg är ett av de områden där det förväntas störst efterfrågan på arbetskraft.

Ett flertal av de 22 nyexaminerade undersköterskorna har redan en fot inne på arbetsmarknaden. Många har arbetat under tiden som de utbildat sig.

– Alla har nu garanterat chans till timanställning eller längre vikariat, säger vårdläraren Ingela Andersson.

Lite nervöst

Pernilla Höglund och Rebecka Dahl har erfarenhet som timanställda i Tanums respektive Sotenäs kommun. Ett arbete som ger mycket tillbaka och en bra arbetsmarknad var tunga skäl för dem att välja utbildningen. Nu tycker de att det är jätteskönt att de är klara.

– Underbart!, säger Pernilla.

– Och lite nervöst nu när det gäller att få jobb, tillägger Rebecka.

Marie-Louise Pettersson har redan, sedan ett år tillbaka, fast jobb i hemtjänsten i Hamburgsund och har arbetat 70 procent under utbildningstiden.

– Jag fick fast jobb mot löftet att utbilda mig. Nu är det underbart att vara klar. Jag är jättelycklig!

Hon har fått sin utbildning anpassad efter en validering som i hennes fall gällt bedömning av tidigare arbetserfarenhet.

Utbildningen på Futura innebär möjligheter att både läsa vissa kurser på distans eller att helt och hållet gå på skolan, tre terminer vid heltidsstudier. Studietakten kan dock anpassas.

En del av de nyexaminerade har en bakgrund på industriföretag. Andra har gått mer eller mindre direkt från gymnasiet, en kategori som uppges öka år från år.