Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Thomas Sjögren har vunnit både Årets kock och tv-programmet Kockarnas kamp.
Thomas Sjögren har vunnit både Årets kock och tv-programmet Kockarnas kamp.

Mästarkocken tillbaka på Hampholmen för exklusiv tillställning

Thomas Sjögren kommer tillbaka till Smögen. För fjärde året i rad slår pop up-restaurangen Hampholmen upp dörrarna med mästarkocken i köket.

Han är den yngsta segraren av både Årets kock och Kockarnas kamp och har tävlat med juniorkocklandslaget. Nu återvänder han till Smögen för att laga mat på Hampholmen.

– Vi serverar en meny med råvaror från området och grönsaker från Bovallstrand. Det lilla kött vi har kommer från gårdar i närheten, säger Thomas Sjögren.

Första gången restaurangen slog upp dörrarna var 2016, året efter vinsten i Årets kock, och då begränsades antalet gäster till 20 per kväll. Under sommaren är det dock något fler, upp till 26, som får plats vid Sjögrens bord.

– Vi har ökat upp litegrann. Vi kan köra 25, 26 besökare rent praktiskt. Men det är alltid lättare att få finish på grejerna om man jobbar med en mindre mängd personer, det blir lite lättare att kontrollera.

Hämtas med båt på Smögen

Gästerna hämtas, precis som tidigare, med båt på Smögenbryggan. Fokus kommer att ligga på lokalproducerade råvaror, däribland fisk och skaldjur.

– Själva konceptet är väldigt unikt. Vi hämtar gästerna på Smögenbryggan i träbåtar och kör ut dem till ön. Det blir väldigt unikt och exklusivt. Det är lika mycket en matupplevelse som en miljöupplevelse, säger Sjögren.

Sjögren kan inte avslöja någon del av menyn ännu. Menyn sätts väldigt tätt inpå, eftersom man anpassar maten efter vad som finns tillgängligt. Han garanterar dock att det kommer finnas mycket fisk och skaldjur.

– Det är många rätter man därifrån som man har tagit med sig. Vi har många signaturrätter. En servering som vi har gjort är vaxböna med lakrits. Den är väldigt simpel, men väldigt uppskattad.

3 000 kronor kuvertet

Men smakar det så kostar det. Varje kuvert går på nästan 3 000 kronor. Då ingår mellan 15 och 20 serveringar, beroende på dagens fångst och tillgången på kött i området.

– Det är absolut värt det. Det är ju både det man äter och det man får uppleva. Det finns absolut ingenting annat att jämföra med. Det är ett kostsamt projekt, allt vi gör och det vet vi. Det är därför vi tar betalt. Vi måste ha någon som kör båten, vi måste ha en båt att köra sopor och mat med. Det är ingen kalkyl man vill sitta med när man startar restaurang, säger Sjögren och tillägger:

– Men det är en väldigt uppskattad upplevelse, och det är roligt även för oss som jobbar med det.