Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rabattresor måste köpas på Centralstationen i Göteborg

Måste åka till Göteborg för att köpa rabattresa

SJ erbjuder pensionärer 50 procents rabatt på vissa avgångar. Men dessa resor kan bara köpas i SJ:s resebutik. För bohusläningar finns den närmaste butiken i Göteborg.

– Ett slag i ansiktet för alla som inte bor i större städer. Det här är ju väldigt orättvist mot folk som bor på landsbygden, säger Ulla Sörqvist, Hamburgsund.

Hon brukar boka sina tågresor över nätet och blev mycket förvånad och irriterad när hon insåg att det inte var möjligt att boka de starkt rabatterade resorna på detta sätt.

– Det går inte ens att boka dem över telefonen.

Köp över disk i resebutiken är vad som gäller. För Ulla Sörqvists del skulle hon då ha behövt åka till Göteborg.

– Uddevalla hade jag kunnat acceptera, men det är ju ett av alla försäljningsställen som SJ lagt ned.

Köp måste ske i butik

Elina Yli-Torvi på SJ:s pressavdelning beklagar att det är svårt för Ulla Sörqvist att dra nytta av rabatten.

– Det är så klart tråkigt att hon inte kan använda erbjudandet när hon bor som hon gör men alla har ju inte möjlighet att ta del av allt. Alla är ju till exempel inte pensionärer, säger hon.

Att rabatten gäller ett begränsat antal platser och avgångar från vissa stationer är Elina Yli-Torvis förklaring till att köp måste ske i butik.

Hon tycker att Ulla Sörqvist och andra besvikna pensionärer i första hand ska ta upp saken med sin pensionärsorganisation. Rabatten har tagits fram av SJ i samverkan med sex seniororganisationer i landet.

– Därför är det viktigt att förmedla den här frågan som medlem i en organisation, så att den tas upp i diskussion framöver. Frågeställningen får komma från pensionärsorganisationerna.

Tar till sig kritiken

Som företrädare för SJ ger hon bara ett vagt löfte om att ta hänsyn till kritiken:

– Vi får ta till oss detta, se på kundernas behov, vid arbete framåt.

För Ulla Sörqvists del blev det en bokning över internet, till avsevärt högre pris än om hon hade fått en resa med 50 procents rabatt.

– Jag förstår inte hur man tänker när man bestämmer något som detta. Det måste vara fel på systemet. På det här viset blir det ju bara de som bor i större städer som kan använda rabatten.

Enligt SJ:s presstjänst finns det totalt 23 resebutiker i landet, varav två i Västra Götalands län, i Göteborg och Skövde. Förutom 50-procentserbjudandet, för medlemmar i seniororganisationer och på vissa avgångar, har SJ enligt Elina Yli-Torvi andra seniorerbjudanden som kan köpas på andra sätt.