Miljardär på väg att ta över Tanum shoppingcenter

Hoppet lever för Tanum shoppingcentret. Konkursförhandlingen sköts upp under måndagen och diskussioner pågår just nu.

ANNONS
|

Olav Thon Gruppen är på väg att ta över Tanum Shoppingcenter i Tanumshede. Samtidigt skjuts konkursförhandlingen – som skulle ha skett under måndagen – upp.

Det var i mars som Bohusläningen rapporterade om att Tanum shoppingcenter hotas av konkurs. Det är Deutsche Bank AG som har begärt centrumets ägare i konkurs. Företagets sammanlagda skuld till den tyska banken är drygt 386 miljoner kronor.

På måndagsmorgonen skulle konkursförhandlingen ha hållits i Uddevalla tingsrätt. – Det pågår en diskussion för en lösning men mer än så kommenterar jag inte, säger Eric Johnson som är advokaten som företräder Deutsche Bank.

I dokumentet till rätten står det att det pågår förhandlingar mellan banken och shoppingcentret kring möjligheter till en lösning av situationen.

ANNONS

Och nu ser det som att lösningen kan vara att Olav Thon Gruppen köper shoppingcentret. 2009 etablerade sig Olav Thon och hans fastighetsimperium på Nordby i Strömstad, en bit från norska gränsen. Ganska nyss köpte han också en avsevärd del av Torp köpcenter utanför Uddevalla. Nu tyder mycket på att Thon Gruppen även lägger Tanum Shoppingcenter under sig.

Redan på fredagen berättade Strömstad Tidning att uppköpsförhandlingar mellan ägarna till Tanum Shoppingcenter och Olav Thon Gruppen pågick.

På måndagen meddelade koncerndirektör Ole Christian Hallerud att affären går in på upploppet.

– Men jag kan i dag inte bekräfta att affären är helt genomförd. Det är många inblandade som är delägare i det bolag som äger shoppingcentrat, säger Hallerud.

– Vi har också att göra med den tyska banken som har finansierat anläggningen i Tanumshede.

När bedömer du att allt är klart rent juridiskt? – Det kan nog dra ut på tiden till efter påsken.

När och om den här affären blir av kontrollerar Olav Thon Gruppen 11 köpcentrum i Sverige – utöver Nordby bland annat center i Charlottenberg, Norrköping, Uddevalla och Sollentuna.

Totalt äger eller förvaltar gruppen 105 olika köpcenter i Norge och Sverige. Bohusläningen har sökt shoppingcentrets ägare.

LÄS MER:

ANNONS

ANNONS