Minna hjälper Billy med talet


– När vi åkte i bilen så började hon yla av glädje när vi närmade oss, Minna visste att vi skulle till Kville, berättar Monica von Wachenfelt.

ANNONS
|

Hon sitter tillsammans med Billy Kristensson och hunden Minna inne i fikarummet på äldreboendet Kalkåsliden i Kville. Billy tar försiktigt några godisbitar och placerar de under olikformade figurer på en platta. Över varje godis ska ett specifikt lock sättas och när han är klar är det fritt fram för Minna att med nosen putta undan locken för att komma åt de små godsakerna.

Det är en av övningarna de brukar göra när vårdhundsteamet är på plats, berättar Monica. Vårdhundsteamet består av henne och Minna, en australian sheperd. Det senaste halvåret har de besökt Billy ungefär två gånger i veckan.

Billy drabbades av en stroke för flera år sedan och har sedan dess haft problem med talet men enligt de som träffar honom ofta har han sedan mötena med Minna och Monica började själv börjat prata allt mer.

ANNONS

– Man märker att han är mer engagerad och tar initiativ. Han berättar mer och säger till om någon annan är ledsen, säger undersköterskan Olivia Kristensson, medan Minna hoppar upp bredvid Billy i soffan och han börjar klappa henne.

– Det handlar om en känsla av sammanhang, den motivationskraft en hund har är helt otrolig, säger Monica.

Monica har själv stor erfarenhet av vården och är utbildad sjuksköterska, har en examen i beteendevetenskap och en utbildning i psykoterapi i bagaget. Dessutom har hon under många år drivit korttidsboende. Det var då hon insåg vilken påverkan djur kan ha för människors hälsa.

– Det kan vara en metod när ingenting annat hjälper, till exempel för att motivera barn, hjälpa folk vid depression eller stroke.

Tillsammans med Minna har hon under det senaste året utbildad sig och de är nu tillsammans ett utbildat vårdhundsteam. Utbildningen avslutades med en praktik och det var så som de kom i kontakt med Billy.

Sakta med säkert började han göra framsteg berättar personalen.

– Alla är positivt inställda och resultatet har varit mycket mer positivt än vad vi trodde, säger undersköterskan Olivia.

Nu när Monicas och Minnas utbildning är slut hoppas de få vara kvar som vårdhundsteam i Tanum.

ANNONS

– Det har varit väldigt lyckat och samarbetet mycket positivt, säger enhetschefen på boendet, Eva Tangegård och berättar att de i kommunen ska kolla på möjligheten att använda sig av vårdhundsteam i framtiden.

Monica von Wachenfelt ser många fördelar med vårdhundar.

– Man känner att man betyder något för en hund och man blir sedd, hörd och förstådd. Man blir behövt och berörd.

ANNONS