Daniel Axelsson, mäklare.
Daniel Axelsson, mäklare.

Mycket bättre prisutveckling än snittet

Gerlesborgsskolans försäljningar på Hogslätt gav mycket bättre vinster än genomsnittet. Det visar en jämförelse med den allmänna prisutvecklingen.

ANNONS
|

Bohuskusten är het och speciellt fritidshus vid havet kan ge spektakulära fastighetspriser. Men varken det gamla ålderdomshemmet eller låghusen på Hogslätt hör till den exklusiva kategorin.

Mäklaren Daniel Axelsson var anlitad för Gerlesborgsskolans senaste försäljning där budgivningen ledde till en stegring av priset från begärda 3,5 till 6,2 miljoner.

– Generellt har det på senare år uppkommit en marknad för vissa typer av hus där normala hyresnivåer inte gäller. Frågan är hur länge det håller i sig eftersom det beror på politiska beslut, säger han.

Ringgården har köpt låghusen för att starta ett HVB-hem för pojkar.

Behovet av tillfälliga boenden och hem för barn utan vårdnadshavare har ökat de senaste åren på grund av flyktingsituationen.

ANNONS

Den allmänna prisutvecklingen för småhus och hyreshus har också varit stark fast Gerlesborgsskolans försäljningar ligger klart över genomsnittet.

Till exempel, före detta ålderdomshemmet på Hogslätt ägdes av Gerlesborgsskolan 1994–2011 och uppgången i pris var 383 procent.

Samma period steg index för småhus i landet, enligt Statistiska centralbyrån, från 183 till 542, alltså en genomsnittlig prisutveckling i landet på 196 procent.

Vidare, låghusen intill ägdes av Gerlesborgsskolan 2001–2016 och uppgången i pris var 359 procent.

Samma period steg index för hyreshus från 373 till 842 (2015, senaste uppgiften), alltså en genomsnittlig prisökning på 126 procent.

Svensk mäklarstatistik har dessutom uppgifter om prisutveckling på kommunnivå.

Mellan 2005 och 2015 ökade villapriserna i Sotenäs med 109 procent och i Tanum med 79 procent.

Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk mäklarstatistik, understryker att en mängd faktorer spelar in när fastigheter köps och säljs.

– Pris per kvadratmeter är i de flesta sammanhang ett illa valt mått för jämförelser, speciellt av en enskild villas värde.

ANNONS