Träbåten Tuffa är världsberömd efter sin medverkan i otaliga utländska magasin och tv-kanaler. Men hon är spårlöst försvunnen. Vrakdelar hittade i närheten av hennes brygga.
Träbåten Tuffa är världsberömd efter sin medverkan i otaliga utländska magasin och tv-kanaler. Men hon är spårlöst försvunnen. Vrakdelar hittade i närheten av hennes brygga. Bild: Foto: Privat

Mysteriet med försvunna träbåten fortsätter förbrylla

Den unika och världsberömda träbåten Tuffa är spårlöst försvunnen. Folk i hela Norden försöker hitta henne. Hennes ägare har förgäves sökt bland Norges marinor. Nu har vrakdelar hittats i havet, bara ett stenkast från hennes hemmabrygga. Det gör mysteriet bara större.

ANNONS
|

Det var någon gång mellan lördagen och söndagen under helgen som gick som den unika träbåten, som numera heter Tuffa, på nio meter stals från sin hemmabrygga i Grönemaden, i Grebbestad.

Ägaren Per Karlsson och träbåten Tuffa. OBS: Fotot är ett kollage.
Ägaren Per Karlsson och träbåten Tuffa. OBS: Fotot är ett kollage. Bild: Foto: David Scherman/ Privat

Omgående inleddes en intensiv jakt på båten, som byggdes på Orust någon gång mellan 1950- och 60-talet. Polisen bad allmänheten om hjälp av hitta båten och man efterlyste den i hela Norden. Hennes ägare, Per Karlsson, har själv åkt till Norge och letat förgäves på marinor.

LÄS MER:Ovanlig båtstöld i Grebbestad

– Den här båten har väckt ett oerhört engagemang. Jag har nog inte varit med om något liknande. Hon engagerar verkligen människor, säger Thomas Andersson, polis.

ANNONS

Träbåten är dessutom känd över hela världen. Hon har medverkat i otaliga utländska tidningsmagasin, allt från rysk och kinesisk tv till ett brittiskt matlagningsprogram och ett av världens största flygbolags kundtidning har förevigat henne. Hon är "ansiktet utåt" för sin ägares företag och används bland annat vid ostronsafaris och hummerfiske.

LÄS MER:Litet hopp om att hitta försvunnen träbåt: "Som en nål i en höstack"

Men i helgen som gick försvann hon alltså från bryggan där hon låg förtöjd. Och är spårlöst borta. Något tips säger att hon setts på en trailer i en rondell i Halmstad, andra att hon skymtats ute till havs.

Under torsdagen hittades dock vrakdelar från henne, strax norr om bryggan där hon låg förtöjd.

Arkivbild. Polisen Thomas Andersson. Bilden är dock tagen vid ett annat tillfälle än under fredagens sökande efter vrakdelar i Grebbestad.
Arkivbild. Polisen Thomas Andersson. Bilden är dock tagen vid ett annat tillfälle än under fredagens sökande efter vrakdelar i Grebbestad. Bild: TTELAA

– Man ser med blotta ögat till platsen där vi hittat de flesta vrakdelarna. Det är inte långt, säger Thomas Andersson.

Hennes frälsarkrans och flera durkar är hittade och identifierade. Under fredagen flög därför Kustbevakningen över området för att söka efter eventuellt diesel- eller oljeutsläpp om hon skulle ligga på havets botten.

Men enligt Kustbevakningen syntes inga spår efter henne i området. Polisen Thomas Andersson var själv ute och letade efter vrakdelar och gjorde fynd.

– Vädret var lugnt när hon försvann så det är uteslutet att hon har slitit sig, det borde folk ha sett dessutom. Om någon stulit henne och tagit upp henne via land, krävs kapacitet att lyfta en båt i den här storleken och det anser jag inte heller vara troligt. Det skulle inte gå obemärkt förbi.

ANNONS
Vrakdelar efter världsberömda Tuffa.
Vrakdelar efter världsberömda Tuffa. Bild: Foto: Polisen Båtsamverkan Väst

Tomas Andersson medger att han är förbryllad. Att hennes försvinnande är ett mysterium. Och som polis anser han i normala fall att det inte finns några mysterium. Oftast inte i alla fall.

– Vi vet inte var hon är. Om hon har gått till botten eller om hon stals och att man då dumpade allt löst material i havet och det är dessa delar vi hittat.

Hur mycket är hon värd?

– För hennes ägare är hon säkert ovärderlig med tanke på hennes varumärke utomlands och i Sverige. Men i övrigt handlar det inte om någon större summa.

ANNONS