Sjöutsikt. Stor Le sedd ifrån samhället Ed.
Sjöutsikt. Stor Le sedd ifrån samhället Ed.

Naturreservat runt Stora Le

Branterna runt landets elfte största sjö Stora Le blir naturreservat. Sju hundra hektar mark skyddas genom överenskommelse mellan länsstyrelsen och markägare.

ANNONS
|

Redan när man landvägen passerar kyrkan i Ed och svänger mot Nössemark öppnar sig naturen med höga rasbranter ner mot Stora Le. I den simma Dalslands landskapsfisk hornsimpan och man ser ner över småbåtshamnen utanför det som en gång var ett sågverk, till vilket timmer flottades över sjön. Det som nu blir reservat är den motsatta sidan till där vägen går mot Nössemark.

De nybildade reservatet utgör en sträcka på cirka 7 km och 739 hektar, både skogsmark och en del gammal jordbruksmark, berättar Lennart Olsson vid länsstyrelsens Naturavdelning.

– De tre största markägarna här är med på detta. Det var när en av dem anmälde intresse för att bilda reservatet, som vi började jobba med detta, säger Lennart Olsson.

ANNONS

En del av de nu aktuella markerna har ägarna skött idéellt genom åren.

– Men det ha varit svårt den som inte har båt att komma till stranden. Det tänker vi ändra på med väg ner till vattnet vid Risnäs.

En markägare är inte med på reservatsbildningen. Förlorar man på att gå med?

– Nej, det är tvärt om. Vi betalar vad skogen är värd på rot och 25 % utöver det värdet, så det är ofta bättre betalt än om man skulle säja markerna också. För allmänheten tänker vi bygga en vandringsled så småningom i den här vackra naturen.

ANNONS