Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/11

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Nordens Arks nya söta små kelgrisar

Med nya små Amurdýkänder och nyfödda Tadzijkiska stäppfår härstammande från den asiatiska delen av Ryssland, tar Nordens Ark ännu ett steg med att rädda hotade arter.

Djurparker runt om i världen samarbetar intimt, i arbetet med att försöka rädda kvar hotade arter på jorden. De Amurdykänder som Nordens Ark nu kan visa för allmänheten, kommer ifrån en djurpark i England.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Arten häckar normalt sett i nordöstra Asien kring floderna Amur och Ussuri i Ryssland, samt i nordöstra Kina. Det är en flyttfågel som på vintern flyger sig till sötvattensjöar i Kina, Indien, Bangladesh och andra länder i Sydostasien.

– Men arten har på kort tid blivit ovanlig och man bedömer att det idag finns 300 - 600 vuxna individer kvar i världen. Förr övervintrade flera tusen av den här anden i Indien. De senaste åren har man kunnat se maximalt 17 individer som häckat där borta, berättar Emma Nygren som är bevarandekoordinator på Nordens Ark.

Vet man något om orsaken till de få individerna?

– Nja, man tror att det beror på jakt och på att ändernas naturliga miljöer förstörts.

Nordens Ark kan visa upp fyra änder av den här blekögda anden som kan bli 41 - 46 cm lång.

När vi besöker parken får de mat av Anna Einemo, som är parkens fågelansvariga medarbetare. Änderna kommer simmande och verkar inte alls var oroliga för mänsklig närvaro.

Den andra djur - rariteten som man visar upp den här våren, är nyfödda Tadzjikiska stäppfår, som bara är ett par veckor gamla och skuttar runt i hagen inomhus, där de ännu måste vara.

Det här fåret härstammar från Tadzijkistan i Ryssland, där konkurrens med människans tamboskap och tjuvjakt gått illa åt arten. Särskilt baggarna som får ståtliga hornkronor, är eftertraktade av jägare och det förklarar fårets utsatta läge.

En liten grupp djur lever i Turkmenistan och ytterligare en grupp i Uzbekistan på 6000 meters höjd. Men de är kraftigt utrotningshotade och finns med på den internationella rödlistan.

Fåren lever i bergstrakterna i Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan på upp till 6 000 meters höjd. Men på Nordens Ark föddes för ett par veckor sedan de lamm som man nu stolt kan visa upp.

– Mamman ammade dem i ett par dagar. Men sedan struntade hon i dem och då får vi göra så här, säger djurskötaren Camilla Wikberg som matar de små med nappflaska.

De små bebis - lammen skuttar runt Camilla och ser hellyckliga ut och en fråga för djurparken är förstås hur mycket man kan tillåta sig att prägla de djuren på människan.

– Lammen här ser nog mig som sin mamma, eftersom jag matar dem.Men vi sätter ut dem till de andra fåren när de fått mat för att de ska känna närheten till de andra fåren och för att någon tacka kanske tar sig an dem, säger Camilla Wikberg.

Man vet att det i fjol föddes sex sådana här lamm vid andra djurparker i världen. Men nu gäller det att rädda den spillra som finns kvar av bergsfåret.

Nordens Ark har mer på gång. Den 26 maj visar man upp Europas största däggdjur, Visent. Det är en av de två i dag levande arterna i släktet bison. Visent är något mindre än sin amerikanska släkting bisonoxen.

Visenten är sedan uroxen dog ut det största och tyngsta levande däggdjuret i Europa och dessutom det sista levande oxdjuret på den europeiska kontinenten.

Vilda bestånd av Visent är återinplanterade och finns ibland annat i Ryssland, Polen och några andra länder i Östeuropa. Visenten presenteras tillsammans med fårutsläpp i djurparken.