Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/8

Norrmännen beställer nytt ostronöl från Bohuslän

Ostron från Fjällbacka skärgård ingår som råvara i ett nytt öl från Hamburgsund som nu ska lanseras i Norge. – Det gör att smakerna gifter sig extra bra om man också äter ostron, säger Åsa Hardin, företagare på Kalvö.

Tillsammans med sin man tog hon för några år sedan steget att lämna det hektiska livet i Göteborg för att bli åretruntboende på Kalvö som bara har några enstaka invånare. Där förvaltar de en ostronbank som funnits i släkten i generationer.

När ett mikrobryggeri startade i Hamburgsund för knappt ett år sedan var det naturligt att ta kontakt.

– Utifrån att vi sätter igång med våra ostron så poppar det upp det ena efter det andra. Grunden är våra egna event, där folk får komma och plocka sina egna ostron, men sedan kom det här med ölet och nu ska vi även börja ha kurser i matlagning med tång. Det ena ger det andra, säger Åsa Hardin.

Det senare kommer att genomföras i samarbete med Grebbestadsföretaget Catxalot som även Hamburgsunds ekologiska ölkafé har kontakt med för att testa tång som ingrediens framöver.

Fast det som ligger närmare i tiden är alltså beställningen från Norge av 1000 liter ostronöl, det blir cirka 2400 flaskor, med namnet Kalvö stout på etiketterna som kommer att få prägeln av ett sjökort.

– Det började med att Vinmonopolet hörde av sig till det norska mikrobryggeriet Eiker och frågade om nya utländska produkter. Så de hörde av sig till oss och frågade hur det såg ut med ostron på västkusten, säger Jonas Gustavsson som driver familjeföretaget i Hamburgsund tillsammans med Jennie Nilsson.

Jodå, ostron fanns det att tillgå på nära håll, från saltvatten av god kvalitet, visste de genom kontakterna med Åsa Hardin. Och på den vägen var det.

– Det gick väldigt snabbt så vi kokade ihop ett recept på ölen. Det är något som man kan diskutera fram. Först testbryggde vi i Norge, provsmakade och justerade något. 

De 1000 liter som nu bryggs utanför Drammen är redan beställda av Vinmonopolet. Dessutom bryggs 200 liter i Hamburgsund för egen försäljning. 

Redan innan ostronölet kom på tal har mikrobryggeriet i Hamburgsund jobbat med att få med lokala råvaror i sina produkter. Det är någonting som de kommer att fortsätta med. Förutom tång nämner Jonas Gustavsson till exempel slånbär, honung, havtorn, enbär och aronia.

En del råvaror kan plockas av dem själva i naturen, annat får de samarbete med andra om.

– Det finns många som är företagsamma här i krokarna och mycket som produceras lokalt, säger Jennie Nilsson.