Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ny diskussion om tomtpriserna väntar

När Tanums kommun nu ska ta ett nytt beslut om priset på de kommunala tomterna i nya bostadsområdet utanför Grebbestad öppnar det för en ny, politisk diskussion.

– Vi ska ligga på lägsta möjliga pris, annars hamnar vi i en priscirkus med tomtpriser som är mycket högre än exploateringskostnaderna, säger Siv Bergström (MVT), ledamot i tekniska nämnden.

Men nämndordföranden Helén Blad (M) anser att marknadsanpassning ska vara vägledande för kommunen, även om särskilda krav på köparna kan motivera en lägre nivå:

– Vi ska inte slarva med skattebetalarnas pengar och vi får inte lov att dumpa.

Siktet är inställt på att tekniska nämnden ska ta ett nytt beslut 31 januari om priset på tomter på Gisslerödfastigheten utanför Grebbestad, nära vägen mot Grönemad. Därefter ska kommunstyrelse och fullmäktige säga sitt.

I förra vändan yrkade MVT på lägre prisnivå än majoriteten och att en i kommunen folkbokförd köpare skulle kunna få ett halverat pris, kopplat till ett miljonvite om fastigheten såldes vidare inom tio år utan kommunens godkännande. Inget annat parti stödde dock MVT-linjen och det är därför osäkert om samma yrkande väcks igen.

– Men vi ska fortsätta föra diskussionen om kommunala priser. Lågt pris och andra lösningar, som tomträttsavtal, kan öka antalet åretruntboende, säger Bergström.

Helén Blad framhåller att förtjänst på tomtförsäljning i ett område ger resurser att bygga ut andra områden.

– Och är vi ensamma som exploatörer kan vi sätta priser på annat sätt än här.

Reaktioner från medexploatörer som ansett att kommunen satt sitt pris för lågt är dock enligt Blad inte orsaken till att beslutet tas om.

– Vi vill göra om det så att vi vet att vi gjort rätt.

– Att kommunen och inte va-kollektivet ska bekosta va-utbyggnaden i området är nog inget som räknades in i första priset och vi vill också se om det hänt något med prisnivån, säger Blad.