Ny dom: Okej att isolera sjöbodar

En sex år lång strid är över. Nu blir det tillåtet att isolera sjöbodar. Domen fick arkitekten Dan Björkman att jubla.

ANNONS
|

– Det är jätteroligt. Ägaren har lovat att bjuda på champagne, säger han.

En flerårig strid mellan Tanums kommun och ägaren till Svinnäs marin är över. Efter ett beslut i Mark- och miljööverdomstolen blir det nu fritt fram för sjöbodsägarna att isolera sina fastigheter. Arkitekten Dan Björkman, som drivit fallet de senaste två åren, är mycket glad över domslutet.

– Jag har lagt ner mycket möda på detta och slutligen får jag rätt. Det är självklart jätteroligt, säger han.

Inte för att bo där

Tvisten har handlat om att ägarna velat brandisolera sina sjöbodar eftersom brandfarligt material förvaras i fastigheterna. Enligt Dan Björkman handlar kampen för att isolera sjöbodarna inte om olovligt boende.

ANNONS

– Egentligen har boendet ingenting med detta att göra. Ska man vara krass: varför behöver man isolering över sommaren? Men det handlar om att kommunen inte löser problem med olagliga metoder, säger han och fortsätter:

– Tanum har försökt att komma åt olovligt boende genom att hävda att man inte får isolera dem. Men nu har vi visat att det inte är förbjudet att isolera. De som har sjöbodar behöver brandisolera men också ha lite värme för att skydda känslig utrustning, säger han.

Kommunen körs över

Tidigare har länsstyrelsen sagt nej till isolering med motiveringen att det kan bidra till ett ökat boende i sjöbodarna. Nu kör Mark- och miljööverdomstolen över tidigare instanser och går tvärt emot Tanum kommuns egna sjöbodspolicy. Man säger i domslutet att det är fritt fram att isolera sjöbodarna. Men rätten tar inte ställning i övriga frågor som rör inredning. Där gäller fortfarande kommunens sjöbodspolicy.

Rolf Hermansson, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Tanums kommun, menar att det nya domslutet skapar ett glapp.

– De tidigare domarna har sett till en helhet. Vad får och får man inte göra. Då har man sagt att man inte får inreda en sjöbod, inklusive isolering. Nu säger domstolen att man får isolera. Som det ser ut blir lagstiftningen lite konstig, säger han.

ANNONS

Enligt Tanums kommun ändrar domslutet ingenting.

– Det nya domslutet påverkar inte de domar som varit. Det är fortfarande inte ok att inreda sjöbodar för boende, det blir ingen skillnad.

Ser Tanums kommun att en sjöbod är inredd för boende ska allt bort, isoleringen också.

– Vi får skilja på värmeisolering och brandisolering. Men domslutet påverkar inte kommunens syn på boende i sjöbodar. Det har vi ingen idé om att tillåta, säger Rolf Hermansson.

Sjöbodslängan på Svinnäs i Grebbestad omfattar elva bodar med totalt 64 förråd.

Första bygglovet gavs 2001.

Vid besiktning 2005 fann kommunen att en del bodar hade inretts på olika sätt, delvis för annan användning än sjöbodsförråd.

Ägaren förelades 2006 att återställa förråden till den användning som bygglovet avsåg.

Dom i regeringsrätten den 3 augusti 2010 ledde till att miljö- och byggnadsnämndens beslut vann laga kraft.

I november 2010 avslog nämnden bolagets ansökan om att få brandisolera, ett beslut som överklagats.

I mars 2012 går mark- och miljödomstolen i Vänersborg på kommunens linje. Sjöbodarna får inte isoleras. Beslutet överklagas.

I december 2012 går Mark- och miljööverdomstolen på tvärs mot kommunen – sjöbodarna får nu isoleras.

ANNONS