Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nu är det åter produktion i den före detta bilpanelsfabrikens lokaler i Tanumshede. Jan Karlsson vid manöverpanelen till en dubbelkap där aluminiumprofilerna matas in, ett led i Bohusprofilers tillverkning av glaspartier av olika slag, till bland annat uterum.

Ny tillverkning 
i före detta IAC-fabriken

Nu är det åter produktion i före detta IAC-fabriken i Tanumshede. Nystartade företaget Bohusprofiler AB, med tillverkning av glaspartier av olika slag, är en av de nya hyresgästerna i den före detta bilpanels­fabriken.

– Här finns expansionsutrymme och det är bra, säger Ljungskilebon Lars Österberg som redan för ett par år sedan funderade på vad fabrikslokalerna vid Storemyrsvägen skulle kunna användas till.

Funderat färdigt

Nu är funderandet slut. Lars Österberg, med fritidshus i Grebbestadstrakten, och Dinglebon Jan Karlsson satsar på en tillverkning av fönster-, dörr-, vikväggs- och takpartier i glas och aluminium till exempelvis uterum, altaner och fasader.

En kap för aluminiumprofilerna, som köps in från ett tyskt storföretag, är en viktig del av den maskinella utrustningen i produktionshallen, en gång formgjuteriet i bilpanelsfabriken. Fräsar, stansar och nitar finns också på plats för bearbetningen av profilerna inför monteringen på någon av stationerna i lokalen.

Extra isolerat

En av väggarna i produktionshallen har fått isoleras extra för att inte ljud från till exempel nitpistoler ska störa inspelningar i filmstudion i en annan del av byggnaden.

Hur färdiga glaspartier kan se ut visas i utställningsdelen av kontoret, inrymt i den gamla fabrikens underhållsverkstad. Skjutpartier i två olika utföränden hör till det som exponeras.

Köpt på auktion

Bohusprofilers ambition är att fylla det utrymme på marknaden som uppstått sedan Dingleföretaget Västkustfasader gick i graven i somras och en del av den maskinella utrustningen kommer från en auktion efter Dingleföretaget.

Jan Karlsson var en av dem som blev arbetslösa när det avvecklades.

– Jag kan tillverkningen, Lasse kan resten. Vi kompletterar varandra bra, säger han med hänvisning till kompanjonen.

Lars Söderberg har en bakgrund med arbete inom tillverkningsindustri i Småland, bland annat i Gnosjö.

Hittills är de bara två i företaget.

– Men vi behöver säkert bli fler efterhand, förutskickar Söderberg.

Kostnadseffektiva

Bra kvalitet, styrning och kostnadseffektivitet är ledord för det nystartade företaget. Onödig och kapitalkrävande lagerhållning av profiler ska undvikas. All produktion ska vara måttanpassad efter enskilda kunders önskemål.

Glaspartier till Hållö är en av de första beställningarna som ska effektueras från det nya företaget.

Optimist

Lars Österberg, som bemannar vd-posten i bolaget, tror att företagsstarten tajmats in bra:

– Nu kommer våren när alla börjar fundera på uterum. Personligen tror jag också att det värsta är över nu när det gäller ekonomin i Europa.