Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nybyggnation i Tanumshede blir förebild för fler hus

Det nya hyreshuset med 23 mindre lägenheter blir föremål för fler liknande byggen i Tanums kommun.
– Det behövs verkligen och nästa hus blir på Esplanaden i Grebbestad, där det blir 20–25 hyresrätter, berättar kommunstyrelsens ordförande Liselotte Fröjd (M).

Hon var med när de nya lägenheterna i centrum invigdes på onsdagen och nämnde då också huset på Bergsvägen som stod färdigt 2017 och där lägenheterna också hyrdes ut enkelt.

Tobias Norr som är platschef för Erlandssons bygg AB (nu uppköpt av Brixly) visade de färdiga lägenheterna på Affärsgatan. Han förklarade att balkongerna, som nästan ser oproportionellt stora ut mot de små bostäderna, har kommit till av byggnadstekniska orsaker.

Men balkongerna har också en annan funktion. De skapar rymdkänsla i de små enrumslägenheterna på 35 kvadratmeter. Balkongerna lämnar plats för trädgårdsmöbler och för mycket annat.

Solpaneler producerar energi

På taket ligger 128 solpaneler producerar en del av den energi bostäderna behöver.

– Men elen säljs först direkt ut till Vattenfalls nät, berättar Tobias Norr.

Bostäderna i det nya huset är försedda med diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare och golvvärme. Att de är förhållandevis små – 35 till 57 kvadratmeter – beror på att det är dyrt att bygga nytt. Därmed blir hyresnivåerna därefter och det ökar efterfrågan på mindre bostäder, berättar Tanumsbostäders styrelseordförande Magnus Bengtsson (C).

– Kommunen behöver fler små hyrersätter och vi är glada för allt som byggs, säger han och nämner Åke Johansson som startade Kranman i Bullaren, men som numera går in för att bygga hyreslägenheter i Östad

I Tanumshede var lägenheterna uthyrda långt innan huset invigdes på onsdagen, av politiker och tjänstemän i kommunen.

Får beröm för estetik

Nybyggnationen innehåller två trerummare, två enrummare, elva 1,5-rummare och nio tvårummare, berättar Tobias Norr.

Tidningen har tidigare berättat att månadshyrorna i huset är från 4 972 till 7 770 kronor i månaden.

Huset som ligger utmed Affärsgatan fick under invigningen beröm av många, för att se vackert ut och för att försköna Tanumshedes centrum.

– Vi har byggt med tjocka väggar för att få ner energikostnaderna, berättar Tobias Norr.

Inte långt ifrån balkongen, vid de blå barackerna i bakgrunden på bilden, kan man se Hedemyrs bostadsbyggnation av liknande hyreslägenheter. Även där är det Tobias Norr som är platschef för bygget.