Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ronny Larsson (S) i talarstolen i Kommunfullmäktige Tanum.

Oense om rätten till heltid inom vården

Anställda inom vård och omsorg ska erbjudas heltid, med deltid som en möjlighet. Det anser Socialdemokraterna i en motion. Den borgerliga majoriteten hänvisar dock till att man i dag erbjuder ökad tjänst­göring genom uppgång i tjänst.

I juni lade Socialdemokraterna fram en motion där de kräver att anställda inom Tanums kommun erbjuds heltid, med deltid som en möjlighet.

Motiveringen är att kommunen måste kunna erbjuda bra villkor och en god arbetsmiljö, för att nu och i framtiden locka medarbetare.

Vid måndagens fullmäktige var beredningsförslaget att anse motionen besvarad. Detta med hänvisning till att det under några år har pågått ett arbete för att öka anställningarnas sysselsättningsgrad inom vård och omsorg. Enligt det centrala kollektivavtalet framgår att ett arbete för att öka andelen heltidsanställningar, ska ske lokalt. En sådan plan ska vara färdig i december 2017. Men S var inte nöjda med det utfallet.

– ”Uppgång i tjänst” är det som den politiska majoriteten har ställt sig bakom. Det är absolut inte detsamma som att erbjuda den enskilde en heltid. En heltidstjänst är en anställningsform, tillsvidareanställning och heltid. Det är det som vi i S vill att kommunen ska erbjuda, ansåg Ronny Larsson (S).

Roger Wallentin (C), omsorgsnämndens ordförande, värnade om människors valfrihet.

– Det är bra med heltider och vi måste ha möjlighet till fler heltider. Men alla vill kanske inte jobba heltid. Därför ska det finnas möjlighet att välja tjänstgöringsgrad. Vi har ökat personaltäthet och tjänstgöringsgrad i den mån det går. Uppgång i tjänst är kanske inte det maximala men ändå en möjlighet för de som vill jobba lite mer under en period, sa han.

Sverigedemokraternas Gobben O. Haugland, ställde sig bakom S motion och refererade även till röster från vårdanställda.

– Vi pratar ofta om hur vi ska få ner antalet sjukskrivningar. Det jag har fått höra inom vården, är att personal önskar mer fasta tider i stället för uppgång i tjänst som upplevs som stressande. Folk ska må bra och trivas på sin arbetsplats och till det kommer fasta tider såsom heltid.

Ärendet fick avgöras med votering, där 24 av ledamöterna röstade för beredningsförslaget att anse motionen besvarad.

16 av ledamöterna röstade enligt Ronny Larssons yrkande på tillägget att anställda inom Tanums kommun ska erbjudas heltid med deltid som en möjlighet.