Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Från och med nästa höst ska Hedeskolan endast ägna sig åt förskoleverksamhet efter att utbyggnaden av Tanumskolan är färdig. Bild: Eric Johansson

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Ont om plats i väntan på nya förskolor

Medel har avsatts för nya förskolor i Tanum till 2019 men i nuläget arbetar kommunen med flera temporära lösningar då kapacitetstaket har nåtts på flera platser.
–Det börjar slå i taket överallt, säger Lina Magnusson, förvaltningschef barn- och utbildning.

Tanums kommun har haft en befolkningsökning under de senaste åren. Nu börjar det därför knaka i fogarna rejält när det kommer till lokalsituationen för kommunens förskoleverksamheter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det är egentligen ett positivt och angenämt problem att vi får fler barn till våra verksamheter, men det är en tillväxt där vi måste hänga med och ta kloka beslut, säger Lina Magnusson.

När den politiska alliansmajoriteten presenterade sitt budgetförslag i slutet av oktober ingick en satsning på fler förskolor. Tanken är att det ska byggas nytt i Tanumshede, Grebbestad, Fjällbacka, Rabbalshede och Bullaren.

När Tanumskolan står redo nästa höst kommer dessutom Hedeskolan endast att vara förskola samt att moduler därifrån frigörs till andra verksamheter. Men inget av detta hjälper den situation som nu råder.

"Många bäckar små som gör situationen till vad den är"

I Grebbestad har kapacitetstaket nåtts trots att man lyckats utöka med en avdelning extra på Ängens förskola. Liknande situation återfinns i Rabbalshede och Backa.

– Vi får fler barn samtidigt som vi har haft svårt att rekrytera dagbarnsvårdare (dagmammor) som vi tidigare har haft många fler av. Det är många bäckar små som gör situationen till vad den är, säger förvaltningschefen.

Hon berättar att det blivit så få dagbarnsvårdare att nivån är kritisk. Minskar den ännu mer kommer det inte finnas tillräckligt många för att de ska kunna täcka upp för varandra vid ledighet och sjukdom.

– Vi har uppåt 60 barn hos dagbarnsvårdare. I Bullaren har vi till exempel tidigare haft två men nu har en slutat. Då måste det till ett samarbete med en förskola för att kunna täcka upp för ledighet och sjukdom, säger hon.

– Det pågår ett intensivt arbete för vettiga och hållbara lösningar, men också samtidigt kortsiktiga lösningar så vi kan täcka upp för behovet till våren.