Jacob Bengtsson, butikschef på Ica Hedemyrs bestämde redan för ett år sedan att man skulle införa onlinebutik.
Jacob Bengtsson, butikschef på Ica Hedemyrs bestämde redan för ett år sedan att man skulle införa onlinebutik.

Otrolig tajming för mataffärens onlinebutik

För ett år sedan planerade Ica Hedemyrs för att öppna en online-butik med start på påskveckan. I ett halvår har arbetet pågått och premiären blev en vecka tidigare än planerat. Förra måndagen gjordes de första leveranserna.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det kan tyckas att onlinebutiken kommer väldigt lägligt, i en tid då utbrottet av covid-19 sprids i Sverige och då människor som tillhör en riskgrupp bör undvika att handla i matbutikerna. Men att använda ordet lägligt känns inte som rätt term, menar Hedemyrs butikschef, Jacob Bengtsson.

– Jag vet inte om man ska kalla det lägligt. Situationen är ju som den är och vi hade ju haft det här oavsett om corona hade kommit. Ska man se till corona så är det inget positivt någonstans. Det är något vi sitter i tillsammans och behöver hjälpas åt.

Men det är en lustig slump, hur man än vänder och vrider på det. För ett år sedan beslöt Jacob att butiken skulle satsa på en onlinebutik och att premiären skulle ske i vecka 15.

ANNONS

– Men nu blev det vecka 14 i stället, för att vi hade möjligheten att köra.

– Det här är ett ganska omfattande arbete och ingenting man bara slänger ihop. Vi har hållit på i drygt ett halvår med att successivt arbeta fram de olika stegen i butiken.

Mycket jobb med att få igång systemet

Satsningen ligger i takt med tiden, där kunder söker enkla lösningar.

– Som företagare tycker man ju att olika projekt är roligt och det här är ju en utmaning och handeln går däråt. Det gäller att göra det enkelt för kunderna. Och i alla fall jag personligen anser att det här är otroligt enkelt.

Inne i butiken har inga fysiska ändringar behövts, däremot har butiken använt befintliga lagerlokaler till kyl, frys och ett rum för torrvaror.

– Och där är det fullt, säger Jacob och skrattar till.

– Jag har ju haft utrymmen som vi gjort om och fixat och donat så det känns ganska bra.

Det som tagit mest tid har varit att få igång hela onlinesystemet.

– Olika avtal som man ska ha, bankavtal, fakturaavtal och certifiering av eko på nätet - ja massa olika saker. Sen är det ju att man ska lägga upp alla varor, själva sortimentet och det är ju ett jätteomfattande arbete.

ANNONS
Kunden får ett sms när varorna är redo, men man har två timmar på sig att hämta dem.
Kunden får ett sms när varorna är redo, men man har två timmar på sig att hämta dem.

Betalningen görs på nätet och kunden kan välja om den vill betala med sitt Ica-kort, Visa-kort eller få räkningen på faktura.

– Det här går genom Ica centralt. De sitter och hjälper oss.

När beställningen är klar får mottagaren en bekräftelse på sms och ett sms när varorna är redo att lämnas ut. På utsidan, några meter från blomsterbutiken har butiken en ytterdörr där kunden ringer på och tar emot sina varor.

Jobbar för att öka kapaciteten

På måndagen var det premiär och det kan inte beskrivas annat än att det blev succé.

– Första utleveransen var i går (tisdag). Det var jättefullt med hämtningar igår. Det pågick hela dagen och några utkörningar. Resten av veckan är det helt fullt och det finns ett fåtal platser nästa vecka. Men vi försöker jobba på och öka kapaciteten varje dag, utefter behovet. Men det är svårt att täcka behovet nu första veckan, märker jag.

– Det känns jättebra att vi har en hållbar lösning i det här. Det är ju inget som kommer sluta heller, utan alltid finnas fram över.

Under onsdagen kom nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, gällande begränsning av antalet kunder som får vara i butiken samtidigt och införa alternativa kösystem.

– Om det är så att det är restriktioner för oss så kommer vi att följa dem. Det ser jag som en självklarhet.

ANNONS

– Vi har redan märkt upp med avståndsmarkeringar där vi ser att det lätt kan bildas kö. I dag har vi också satt upp lite tydligare skyltar runt om i butiken, med samma restriktioner att man ska hålla avstånd från varandra och respektera varandra.

Jacob Bengtsson planerade för en onlinebutik redan för ett år sedan och att premiären skulle ske under påskveckan. Men med coronavirusets framfart har han tidigarelagt det en vecka och berättar att många äldre använder tjänsten.

ANNONS