Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

På väg uppåt för Galleri Galtö

På väg mot osäkerhet, mot frihet, bort eller varför inte äntligen på väg. Det är några av namnen på Cecilia Lundgrens tavlor som nu hänger på Galleri Galtö.

Catarina Bertilsson har öppnat Galleri Galtö i före detta Lawurnhuset på Galtö. Nedervåningen består av ett galleri där både lokala och andra konstnärer ska få möjlighet att ställa ut sin konst. Nu pågår en utställning med tavlor av illustratören Cecilia Lundgren som har en serie hon kallar för På väg, vilket är 25 tavlor under samma tema. Hennes tavlor blandas upp med skulptören Ivana Machackova otroligt tunga och härliga skulpturer. Catarina Bertilsson hade förr en sommarstuga i Lur och när tillfället kom att köpa Lawurnhuset slog hon till.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Jag kände att det var rätt att starta ett galleri och då var det helt rätt läge. Härligt att slippa Stockholmsstressen och komma hit till lugnet igen, säger Catarina Bertilsson.

Andra konstnärer

Catarina tecknar själv och målar akvareller så hon kommer också att ställa ut sin konst i galleriet tillsammans med dottern Cecilia som bland annat gör smycken. Bekanta till både Catarina och hennes make Ulf är också intresserade att ställa ut sin konst men vad som kommer efter är inte bestämt ännu. Det återstår att se. Den nuvarande utställningen finns garanterat till den 15 augusti.

– Vi flyttade hit i september förra året och detta är första utställningen av andra konstnärer än oss själva, säger Catarina Bertilsson och skrattar.

Blandning

Inne i galleriet hörs dov musik och ljuset från de stora fönstren bildar en mäktig kombination då de tunga stenskulpturerna i alabaster och marmor blandas med tavlorna på väggarna. Det gedigna arbetet med att få en så slät yta på dessa tunga stenar lyser igenom. Det är en blandning av allt från alabaster till vit kolmårdsmarmor till bohuslänsk granit – allt komponerat med en inramning av ljus, ljud och Cecilia Lundgrens På väg-tavlor.

– Det är kul att blanda lite, säger Catarina Bertilsson om hennes val av konstnärer som ställer ut på Galleri Galtö nu.