Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Pensionärsorganisationer kritiska mot SJ

Lokala pensionärsorganisationer reagerar starkt på att det är svårt för landsortsbor att dra nytta av SJ rabatt.

SJ:s 50-procentiga rabatt på vissa tågavgångar erbjuds i samverkan med sex pensionärsorganisationer. Bohusläningen berättade i gårdagens tidning om Hamburgsundsbon Ulla Sörqvist som ilsknat till över att de starkt rabatterade resorna enbart kan köpas i någon av SJ:s resebutiker, närmast i Göteborg.

– Det innebär ju att pensionärer i Tanum över huvud taget inte kan utnyttja detta, konstaterar Olle Wik, ordförande i PRO-avdelningen i Tanum.

– Att man måste åka till en resebutik och att det inte finns någon sådan ens i Uddevalla innebär ju en väldig begränsning. Det här erbjudandet blir då bara något för storstäderna.

– Jag har inte reflekterat så mycket över detta tidigare men nu tänker jag ta kontakt med PRO centralt och begära en ändring, säger Wik.

Väcker ilska

Bertil Gedda, SPF Tanumsbygden, har stor förståelse för att erbjudandet väcker ilska bland pensionärer på landsbygden.

– Det förstår jag fullständigt. SPF centralt borde ha varit mer vakna för detta.

– Det är ju bedrövligt att det inte går att boka dessa rabattresor över nätet. Det är ju det allra smidigaste. Nätet nyttjar ju båda äldre och yngre, säger Gedda, som har en känsla av att människor utanför storstäderna glöms bort alltmer:

– Landsbygden kommer i skymundan och det är tråkigt.

Sören Järnström i Uddevalla har ett annat exempel på vad hänvisningen till SJ:s resebutiker kan betyda för den som inte har en sådan butik in på knutarna. Han vann ett presentkort sedan han löst ett korsord i SJ:s tågtidning Kupé men insåg att det inte gick att lösa in det på Uddevalla station, som han trodde.

Beklagade

– Men butiken i Trollhättan var då i alla fall inte nedlagd ännu.

Sören Järnström luftade sin irritation i ett brev till SJ och fick ett beklagande svar.