Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Claes Alderin från samhällsföreningen håller upp vägskylten med hjälp av Per-Anders Hurtigh som har utformat logotypen.

Per-Anders ger Hamburgsund ny logga

Striden med försäkringsbolaget är över. Och upp ur askan stiger fågel Fenix.Nu ska befolkning och turister välkomnas med en fräsch och oomtvistad logga.…

– Det är början på en ny resa, säger Claes Alderin, Hamburgsunds samhällsförening.

Mycket av den gamla loggan, som har funnits på vägskyltar vid in- och utfarterna men också använts av lokala köpmän, med den röda och vita livbojen som ett stort försäkringsbolag tyckte var alltför lik deras eget varumärke, går igen i Per-Anders Hurtighs design. Det är fortfarande en livboj med två stora vita fält. Dessutom Saltskärs kärring i centrum, den karaktäristiska symbolen för Hamburgsund, som arrangörerna av tävlingen krävde skulle vara kvar. Avgörande för Trygg-Hansas hot om stämning var den specifika kombinationen av lika stora röda och vita fält. Så den har Per-Anders Hurtigh och de andra tävlande fått vara så goda att låta bli för att inte bli diskvalificerade.

Paret Hurtigh kommer från Göteborg och är en relativt ny bekantskap för invånarna i Hamburgsund även om Per-Anders berättar att han tack vare släktingar har tillbringat en del somrar här i yngre dagar.

När barnen började bli vuxna flyttade Per-Anders och Helene år 2008 från huset i Landvetter till en lägenhet i Vasastan i centrala Göteborg där han och en annan reklamfotograf har gemensam studio, butik och utställningslokal, medan hon jobbar som danslärare.

– Då började tanken också komma att vi borde ha ett sommarhus. Vi letade egentligen inte aktivt just här utan i hela norra Bohuslän från Skaftö och uppåt: Men när vi fick veta att det här huset var ledigt och kom hit så var det inte frågan om något annat än att vi skulle ha det. Allt stämde och vi kände redan många här.

Per-Anders, hur tänkte du gjorde ditt tävlingsbidrag?

– När jag fick veta genom Facebook att det skulle vara en tävlig såg jag att det gick ett snack om hur den skulle se ut. En sak jag höll med om var att man borde bevara mycket av den gamla. Därför är livbojen kvar. Saltskärs kärring har jag förenklat genom att ta bort stolparna. Det är mer en symbol än en avbild. Färgerna bygger på Bohusläns flagga som ger en känsla av västkusten.

Hur var det att ta emot priset i Folkets hus i fredags kväll?

– Det är alltid nervöst med publik och att hålla tal. Men jag fick ett varmt mottagande och blev väldigt glad. Jag vill gärna vara delaktig och bidra med nytta till samhället. Det var en väldigt trevlig kväll, säger Per-Anders Hurtigh.

Klass tre på Hamburgsundskolan fick ett hedersomnämnande för sitt engagemang med teckningar, vilket belönades med tusen kronor till en klassresa.