Plan ger tät bebyggelse - men tidigast 2011

Detaljplanen för en utbyggnad med uppemot 130 bostäder i nordvästra Grebbestad är nu klar att ställa ut, men planen kan tidigast börja gälla hösten 2011. Det ger tid för både överklaganden och reningsverksbygge.

ANNONS
|

Bättre kapacitet i avloppsreningen är ett krav för att länsstyrelsen ska godta planeringen för Ulmekärr-, Gissleröd- och Kuserödfastigheterna. Överklaganden kan väntas när kommunen antagit detaljplanen. I samrådsyttrandena är det många som talar om en alltför hög exploateringsgrad, med många och små tomter och alltför begränsade grönytor. En del fastighetsägare säger bestämt att de inte accepterar planen.

Attraktivt område Bara ett par tomter har strukits i det förslag som ska ställas ut enligt beslut i Tanums miljö- och byggnadsnämnd.

– Exploateringsgraden diskuterades redan i den fördjupade översiktsplaneringen för Grebbestad. Detta är ett mycket attraktivt område och vi tycker att planförslaget ger en rimlig avvägning mellan utbyggnad och grönområden. I en stor stad är det nära till naturen, här finns den strax bortanför, säger Rolf Hermansson (C), nämndordförande.

ANNONS

130 bostäder Planförslaget omfattar cirka 80 tomter för friliggande hus och 45–50 bostäder i grupphus, som sannolikt upplåts som bostadsrätt. Både Tanums kommun som markägare och privata fastighetsägare står bakom exploateringsplanerna.

Långsam utbyggnad Planens genomförandetid är satt till 15 år för att utbyggnaden ska kunna ske i lugn takt.

Vid sidan av denna planering pågår ett planeringsarbete för Västra vägen, tänkt att avlasta samhällets genomfartsväg och bli försedd med en gång- och cykelväg i direkt anslutning. Västra vägen ska ge en förbindelse från l länsväg 163 vid Greby (nära gravfältet), via industriområdet, en korsning med Grönemadsvägen och sedan väster om Charlottenlund och mot Svinnäs. En kompromiss har nåtts som innebär att Lunden inte behöver naggas i kanten.

– På sikt skulle vi egentligen vilja stänga av Grönemadsvägen för att slippa genomfartstrafik förbi den nya förskolan, ett område som också skolan kan komma att flyttas till senare. Västra vägen behövs också för att avlasta centrum från den trafik som följer av Sportshopenbyggnationen, säger Hermansson.

Planförslaget föreslår fyra områden med olika karaktärer:

Den bohuslänska byn: Tät bebyggelse med bostadsrätter och goda möjligheter till odling på den gemensamma marken.

Stenhuggarbyn mitt i området, vid ett gammalt stenbrott. Små bostäder i traditionellt utförande.

Villasamhället i randområden i låglänta delar, med plats för både villor i modernt och traditionellt utförande och med stora trädgårdar.

Örnnästen, på höglänt, flack hällmark och med hus som ska smälta in i omgivningen och inte byggas enligt bohuslänsk tradition.

ANNONS