Polisen efter A-traktorolyckan – så fortsätter utredningen

Två tonåringar miste livet och ytterligare två skadades lindrigt i A-traktorolyckan i Grebbestad i fredags. A-traktorn har tagits i beslag och polisen kommer nu att göra en teknisk undersökning av bilen och platsen för att försöka fastställa omständigheterna kring olyckan.
– Vi ska bland annat kolla om det finns några brister på fordonet, säger Anders Hallqvist, på trafikpolisen i Fyrbodal.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var sent på fredagskvällen som SOS alarm larmades om en singelolycka med en A-traktor inblandade på väg 163 utanför Grebbestad.

– Där är det ett fordon som har gått av vägen och kört in i ett träd, berättade Lars Larsson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg, i samband med larmet.

Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till platsen. I bilen färdades fyra tonårspojkar och under fredagsnatten meddelade polisen att en 15-årig pojke hade omkommit till följd av sina skador.

På söndagskvällen bekräftade Sahlgrenska sjukhuset att ytterligare en pojke hade avlidit.

A-traktorn undersöks

Polisen har startat en förundersökning gällande vårdslöshet i trafik och har tagit bilen i beslag. Än finns inga svar på varför olyckan inträffade, men polisen kommer att göra en teknisk undersökning för att fastställa omständigheterna kring olyckan.

ANNONS

– Vi kommer att titta på om det finns några brister på fordonet som kan ha påverkat olyckan. Bland annat ska vi titta på om bilen är manipulerad, om de inblandade har haft säkerhetsbälten på sig och om däcken är dåliga. Den är en del av utredningen, som vi alltid gör i alla dödsolyckor, säger Anders Hallqvist, på trafikpolisen i Fyrbodal.

Polisen ska också genomföra en platsundersökning.

– Vi ska titta om det finns några bromsspår eller andra spår efter fordonet. Med hjälp av den informationen kan vi bilda oss en bättre uppfattning om vad som kan ha orsakat olyckan, berättar Hallqvist vidare.

Det här är inte den första A-traktorolyckan med dödlig utgång i Västsverige. Så sent som för två veckor sedan omkom två ungdomar efter en frontalkrock på väg 44 mellan Lidköping och Grästorp. Även i Lanesund i Uddevalla inträffade en allvarlig A-traktorolycka i somras, där tre ungdomar skadades allvarligt.

– Men jag ser ingen samband mellan olyckorna, säger Hallqvist.

Finns ett stort mörkertal

Anders Hallqvist menar samtidigt att det finns ett stort mörkertal när det gäller A-traktorolyckor.

– Så är det, det är många singelolyckor som inte kommer till vår kännedom, då de inblandade inte vill blanda in polisen, säger han.

Fredrik Svedemyr är polisens presstalesperson i region Väst. Han säger att de två andra inblandade pojkarna fortfarande vårdas på sjukhus.

ANNONS

– De vårdas fortfarande på sjukhus, men jag har ingen status på skadeläget, säger han.

Har ni några vittnen till olyckan?

– Jag har ingen uppfattning om det just nu. Vi jobbar med de uppgifter vi har, berättar Fredrik Svedemyr.

Efter att förändrade regler för A-traktorer infördes i juli 2020 har antalet A-traktorer fördubblats och skadade och omkomna i olyckor med A-traktorer inblandade har ökat kraftigt. Nya regler började gälla så sent som tidigare i år, men Transportstyrelsen har fått regeringens uppdrag att utreda reglerna igen. Syftet är bland annat att göra det svårare att manipulera A-traktorer. Utredningen ska redovisas den 1 november.

Statistik olyckor och personskador (omkomna och skadade) med A-traktor inblandade i Västra Götaland efter år.
Statistik olyckor och personskador (omkomna och skadade) med A-traktor inblandade i Västra Götaland efter år. Bild: Transportstyrelsen

LÄS MER:Två pojkar döda efter svår olycka med A-traktor

Vad är en A-traktor?

A-traktor är ett motordrivet fordon som består av en ombyggd bil. Den är ursprungligen tänkt att dra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning. Numera används A-traktorn, som ofta kallas EPA, främst som ett transportmedel av ungdomar.

A-traktorns konstruktiva hastighet är högst 30 km/h. Det betyder att den inte får vara konstruerad för att köra fortare än så på horisontell väg.

För att köra A-traktor krävs ett körkort med AM-behörighet, det vill säga körkort för moped klass I (åldersgräns 15 år), eller ett traktorkort (åldersgräns 16 år). Du får också köra A-traktor om du har ett körkort med någon annan behörighet.

Det finns inget krav på att använda bälte och det är inte tillåtet att ha ett baksäte för att begränsa antalet passagerare.

Källa: Transportstyrelsen

ANNONS