Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bra läge. På Tunnbindarevägen på Smögen säljs en bostadsrätt på 77 kvadratmeter för 5,8 miljoner. Bostadsrätter i exklusiva lägen gör att prisutvecklingen i Bohuslän har varit stark det senaste året.

Priser på bostadsrätter skjuter i höjden

Marknaden för bostadsrätter i Bohuslän är het. På ett år har priserna ökat med i snitt nära 25 procent – och mycket tack vara ett fåtal riktigt dyra bostäder, bland annat i Tanum.

Prisutvecklingen på bostadsrätter i Bohuslän har varit stark – betydligt starkare än prisutvecklingen på villor. Priserna har också ökat tre gånger mer i Bohuslän än i Sverige totalt.

Svensk mäklarstatistik har för Bohusläningens räkning tagit fram uppgifter för prisutvecklingen för villor och bostadsrätter i kommunerna Färgelanda, Lysekil, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum och Uddevalla. Statistiken grundar sig på försäljningen maj–juli 2016 och har jämförts med motsvarande period 2015. Enligt statistiken har priserna på villor i området ökat med 5 procent på ett år Motsvarande siffra för bostadsrätter är en prisökning med 23 procent. En del av förklaringen till ökningen är att ett antal dyra bostadsrätter har sålts.

– I Tanumstrand sålde vi en bostadsrätt på 25 kvadrat för 4 miljoner. Det påverkar priset upp för det totala snittet. Det finns inte så mycket bostadsrättsunderlag, säger Leif Fourong på Svensk Fastighetsförmedling i Grebbestad.

Han säger också att marknaden i Tanum är tvådelad och att priserna längre inåt land är betydligt lägre. Det är försäljningen av bostäder i de attraktiva havsnära lägena som påverkar statistiken uppåt. Samma mönster syns även i till exempel Sotenäs, där har dock antalet bostadsrätter som sålts varit för få för att statistiken ska kunna säga något säkert. I Tanum har dock nästan 30 bostadsrätter sålts under tremånadersperioden, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på över 33 000 kronor. Och det finns objekt med ett kvadratmeterpris på 60–70 000 kronor eller mer.

– Läget har betydelse. När man kommer upp i de priserna är det väldigt attraktiva lägen. Ofta är det bostadsrättsföreningar som är ganska små, fem, sex fastigheter, säger Lars-Erik Askengren på Askengren Fastighetsmäklare i Hamburgsund.

Majoriteten av de bostäder som säljs längs Bohuskusten är villor, men bostadsrätter har vuxit i popularitet.

– Oftast är det en prisbild som är mer attraktiv för barnfamiljer på bostadsrätter än på enskilda hus. Är det vid de bra lägena då är det lite äldre personer som köper men mer inåt land är det mer blandade åldrar, säger Lars-Erik Askengren.

Leif Fourong på Svensk Fastighetsförmedling i Grebbestad anser också att prisbilden har betydelse för intresset av bostadsrätter.

– Bostadsrätter är billigare än vad hus är. Och de har inte hängt med i prisutvecklingen på samma sätt, de har varit enklare att köpa, säger han.