Förskolläraren Caroline Rudolfsson med Nicloas Norstad på Barnkullens förskola.
Förskolläraren Caroline Rudolfsson med Nicloas Norstad på Barnkullens förskola.

Rekordåret - så många bebisar föddes i Tanum

"Vi har inte sett dessa siffror på decennier"

ANNONS
|

Bebisarna ploppade ut i Tanum förra året. Flest barn kom det iGrebbestad, Tanumshede och Fjällbacka. – Jag är inte så förvånad. Flera bekanta har varit gravida, så jag har förstått att det varit många barn på gång, säger förskolläraren Caroline Rudolfsson.

Hon arbetar i paviljongen på Barnkullens förskola i Tanumshede. – Vi har barn på kö och barngrupperna är stora. Taket är nått, säger Caroline Rudolfsson.

En stor kommun

Marcus Staxäng, är den som har koll över statistiken på Tanums kommun när det gäller antal födda, döda och inflyttade. – Det föddes hela 132 barn 2016 i kommunen. En sådan siffra har vi inte sett sedan tidigt 90-tal, säger Marcus Staxäng.

ANNONS

Till geografin är Tanum den största kommunen i norra Bohuslän. – Vi är en stor landbygdskommun. På andra platser i Sverige är urbaniseringen långt gången. Så är det inte riktigt här.

Det är främst i Grebbestad, Fjällbacka och Tanumshede som de flesta av barnen fötts, men även i Rabbalshede ser Markus Staxäng en ökning av bebisar under förra året. – Som minst födslar i modern tid hade vi på 2000-talet föddes. Då föddes det runt 85-86 barn per år.

Dör fler än vad det föds

Men än så länge så dör det fler personer än föds i kommunen. En trend som Tanum delar med många andra kommuner i Bohuslän. Men totalt sett så ökade befolkningen i Tanum med 151 personer under 2016. Det berodde dels på fler födslar, dels på inflyttning till kommunen.

Hur använder ni dessa siffror? – Vi försöker ha en god framförhållning så att vi kan förbereda för skolor, barnomsorg och äldreomsorg.

Hur kommer det sig att ni har en babyboom just nu? – Vi har funderat på det. Andelen unga vuxna är inte fler. Den enskilt största gruppen som bor i kommunen är mellan 45 och 64 år, men vi har låg arbetslöshet och är kanske en barnvänlig kommun.

ANNONS

Förskolläraren Caroline Rudolfsson tror också att fler nyinflyttade till kommunen är en av orsakerna till att fler barn föds. – Vi har många nyanlända hos oss och är en mångkulturell förskola, säger Caroline Rudolfsson.

Fakta/födda i Tanum

Nedan följer antal födda barn i Tanum de senaste åren: 2016 132 2015 115 2014 124 2013 121

ANNONS