Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Lågt söktryck. Vid samma tid förra året ville nio personer börja på Tanums gymnasieskola varav en antogs. I år har ingen antagits – hittills.

Rekordfå sökande till gymnasiet i Tanum

Bara två personer har sökt till Tanums gymnasieskola som sitt förstaval – och de är inte ens behöriga. "Vi tar siffrorna med en nypa salt", säger Sofia Hansson, studie- och yrkesvägledare.

De preliminära antagningssiffrorna till Fyrbodals gymnasieskolor har blivit offentliga. Strömstad gymnasium ökar generellt antalet antagna elever, från totalt 81 till 100.

Endast två personer har ansökt om att få studera i Tanum till hösten, men ingen av dem är i dagsläget behörig. Ytterligare några har ansökt, men inte som förstahandsval. Av hundra tillgängliga platser är det alltså ingen elev som blivit antagen till skolan.

- Vi tar siffrorna med en nypa salt, för det är inte så det kommer se ut i höst, det brukar ordna upp sig till slut, säger Sofia Hansson, studie- och yrkesvägledare i Tanums kommun.

Förra året ökade elevantalet med ungefär tio personer till höstens skolstart. Så blir det förmodligen i år också, menar hon.

- I siffrorna saknas de som söker till oss utifrån Fyrbodal och nyanlända som söker introduktionsprogrammen. Fler hinner också bli behöriga till den slutliga antagningen under våren, säger hon.

Strömstads tidning frågar rektorn Leif Buller om det går att driva en gymnasieskola med bara tio elever i en årskurs.

- Det är en smärtgräns. Vi behöver 45 elever totalt, femton i varje årskurs. Men det blir snart bättre när de nyanlända gått igenom introduktionen och kan börja söka våra lärlingsprogram. Det rör sig om ett 70-tal personer, säger han.