Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tanumskolan (arkivbild). Bild: Jenny Johansson
Tanumskolan (arkivbild). Bild: Jenny Johansson

Rektor i Tanum köptes ut för 1,1 miljoner

Rektorn på Tanumskolan fick sluta sin tjänst med omedelbar verkan i maj, vilket väckte protester i personalen. Nu har kommunen köpt ut rektorn för 15 månadslöner. En utredning har tillsatts för att granska processen och arbetsmiljön på skolan. Det skriver P4 Väst.

Som Bohusläningen tidigare rapporterat fick rektorn på Tanumskolan sluta sin tjänst med omedelbar verkan tidigare i år, efter 14 års anställning. Rektorn förflyttades då till en annan rektorstjänst i kommunen.

Efter förhandling mellan kommunen och facket har nu rektorn köpts ut av kommunen för 15 månadslöner, eller 1,1 miljoner kronor. Det berättar P4 Väst på tisdagsmorgonen. Han är nu rektor på en skola i en annan kommun.

Osäkerhet bland personalen

Skolledningen vill inte förklara på vilket sätt rektorn brustit, vilket lett till stor osäkerhet bland personalen, säger skolans skyddsombud Irene Andersson till P4 Väst. Personalen håller inte med om bilden av rektorn som oansvarig.

Det var i mitten av maj som rektorn på Tanumskolan fick avbryta sitt uppdrag med omedelbar verkan.

I ett mejl som skolchefen Ulrika Björnberg skickade till personalen i samband med beslutet står att hon saknar förtroende för rektorn sett till ansvar för ekonomi, verksamhet och personal.

”Personalen har inte förståelse”

Anställda på skolan har berättat för tidningen att de blev chockade över beslutet och kritiska till att de inte fått ha en dialog med ledningen om det.

– Personalen har inte förståelse utan tänker att det var förhastat och felaktigt, har skyddsombudet Irene Andersson tidigare sagt till Strömstads Tidning.

Med anledning av det inträffade har Socialdemokraterna i Tanum begärt en granskning av processen och arbetsmiljön på skolan.

Louise Thunström (S), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger till P4 Väst att det nu ska tillsättas en utredning för att bland annat ta reda på hur kommunens skolorganisation styrs och om det finns någon tystnadskultur i organisationen som måste förändras.