Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Johns kropp hittades i samband med en stor sökinsats efter den svenska regissören Daniel Lind Lagerlöf som försvann i oktober 2011. Bild: Polisen
Johns kropp hittades i samband med en stor sökinsats efter den svenska regissören Daniel Lind Lagerlöf som försvann i oktober 2011. Bild: Polisen

Sökte efter en kropp men fann en annan

Regissören Daniel Lind Lagerlöf försvann utanför Tanumshede i oktober 2011. En stor sökinsats drogs igång och en kropp påträffades senare. Inte regissörens, utan en 89-årig äventyrare från Storbritannien. Nu släpper P1 en dokumentär om den hittade mannens liv.

Hela Mediesverige bevakade sökinsatsen efter den försvunna regissören Daniel Lind Lagerlöf i oktober 2011.

Tillsammans med två medarbetare var han på Tjurpannans naturreservat i Tanumshede för att leta efter en inspelningsplats till en av Camilla Läckerbergs filmer om Fjällbackamorden.

En stor sökinsats påbörjades för att hitta Daniel Lind Lagerlöf. Fyra hektar mark söktes igenom av polis, militär, sjöräddning och privatpersoner.

Bara några dagar senare påträffas kroppsdelar i samband med sökinsatsen vid Tjurviksbukten. Efter DNA-analys kunde man konstatera att fyndet inte var den försvunna regissören.

LÄS MER: Kroppen kan ha flutit iland

LÄS MER: Ännu okänt vem som hittades i havsviken

LÄS MER: DNA-profilen klar från kroppen i Tjurvikbukten

Mannen identifierades som Johan

Interpol kopplades in och i maj månad 2012 identifierade man den 89-årig mannen från Storbritannien som hette John.

Vem var mannen? Och varför valde han att avsluta sitt liv just där? Frågorna växte i journalisten Alexander Gaglianos huvud som nu, åtta år senare, släpper en dokumentär om den brittiska mannens liv.

– Jag såg en TT-notis om det här under 2012 och tänkte att det var ett väldigt konstigt sammanträffande att man letar efter en kropp och hittar en annan, säger han.

Flera år av arbete samlat

Under flera år samlade Alexander Gagliano på sig information om den brittiska mannen. Han intervjuade släkt och vänner och lusläste handlingar från både svensk och brittisk polis. Sakta men säkert växte mannens liv fram.

– Jag lyckades få tag på mängder av brev som han skrivit och till slut även hans memoarer. Det var häftigt när hela hans värld plötsligt öppnade sig, säger Alexander Gagliano.

I polisens förundersökning framgår det att man inte misstänker något brott i samband med Johns död utan att mannen valde att ta sitt eget liv.

Inga spår har funnits efter den svenska regissören Daniel Lind Lagerlöf. I februari 2016 släppte manusförfattaren Maria Lagerlöf, hustru till Daniel Lind Lagerlöf, en bok om sin mans försvinnande.

Dokumentären "Saknad till havs" som handlar om den brittiska mannens liv, sänds på söndag i P1 klockan 15.03.