Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fiskebasen. – Varför får man aldrig upphöra att förvånas? Peter Olsson som är ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation, SFPO, menar att ett trålförbud slår det svenska yrkesfisket.

"S lägger ner hela fisket!"

Reaktionerna från Bohusläns kustfiskare mot S-kongressens beslut, att förbjuda all bottentrålning, är stark. – Det är så förbannat dumt att jag inte borde kommentera det, säger skalddjursfiskaren Charles Olsson i Grebbestad.

Men när han hämtat andan kommer argumenten.

– Detta är rena tramset. Det är tydligt att S vill ha bort hela det kustnära fisket, som så många tidigare ministrar och regeringar värnat genom åren. Med trålförbudet tar de bort hundra procent av räkfisket innanför trålgränsen och 70 procent av allt kräftfiske, säger Charles som tillsammans brodern Robert varit tongivande kustfiskefrågor under många år.

– Politikerna har lyssnat på Naturskyddsföreningen utan att kolla fakta. Tyvärr har de inte en aning vad de talar om. De vet inte vad trålning är för något. Det är hemskt, att då fatta beslut. Vi har världens mest selektiva fiske och har trålat på samma bottnar i hundra år. Så vad är det vi förstör?

– Stoppar man trålfisket ut till trålgränsen så försvinner svenskt kustfiske. Tyvärr har man lite på fötterna och har inte läst på om forskning som säger annat. Trålfisket efter skaldjur är ju ryggraden i fisket. Men nu ska det tydligen bort, säger Charles Olsson.

Ordförande för SFPO (yrkesfiskarna i landet) Peter Olsson, suckar djupt när han ska kommentera S-kongressens beslut.

– Det är tråkigt att de inte läst på innan de går Naturskyddsföreningens väg. Det svenska fisket är världens mest skonsamma fiske. Tar de bort oss kommer andra, norrmän och danskar, att fiska fram till den svenska trålgränsen och ta alla fångster i stället för oss.

– Bohusläns fiske och hela det svenska fisket kommer att slås ut om det här skulle gå igenom i Sveriges riksdag. Kustfisket, som många sagt inte bara är fiske utan också en viktig kultur för turismen bland annat i Bohuslän försvinner.

– Den här debatten finns inte i andra länder.

Läs också: Förbudsbeslut utan sans och balans

Marinbiologen Mats Ulmestrand vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil säger, att trålningen pågått på samma bottnar väldigt länge.

– Därför ser jag inte det som ett stort problem. Man har tittat på trålningseffekter i Gullmarn, utan att se några negativa effekter. Men man ska så klart lägga till då, att det är små trålar som används där inne och med små trålbord.

– Det kanske inte helt rättvist att jämföra det med utsjöfiske.

Daniel Vallentinsson är också forskare på Havsfiskelaboratoriet och har sysslat en hel del med frågan om bottentrålning. Daniel slår fast att "allt handlar om hur man värderar olika saker".

– Det är klart att allt fiske påvekar havet. Men vi får ut mat och sysselsättning av detta. Vad det får kosta är i slutändan ett politiskt beslut. Det är så klart inte alla eniga om, säger Vallentinsson.

– Men vi har ju en massa skyddade områden för att hantera de risker som fisket kan medföra. Det finns de som tycker att man bara ska fiska med passiva redskap och de som inte tycker att fiske är ett problem.

Så vad tycker du?

– Att det här ytterst handlar om politik.

Men som forskare menar jag?

– Det är klart att trålfisket påverkar bottnarna, precis som annan verksamhet på land påverkar naturen. Men havet producerar ju också. Det handlar om att väga saker mot varandra och det måste man göra i fråga om det här kongressbeslutet också. Vi får väl se om de tänker driva det.

Med kongressbeslutet vill s också "verka för ett förbud mot bottentrålning inom hela den europeiska fiskeflottan".

Med bottentrål fångar man bland annat torsk, plattfisk, räkor och havskräftor, utmed den svenska kusten.

Den svenska trålgränsen går 3 sjömil ut från land.