Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vaccinbåten kommer till Fjällbacka på sin segling runt Sverige. Bild: Scanpix, Stefan Karlsson
Vaccinbåten kommer till Fjällbacka på sin segling runt Sverige. Bild: Scanpix, Stefan Karlsson

Seglar längs Bohuskusten för att vaccinera mot TBE

Den fästingburna sjukdomen TBE sprider sig allt mer i landet. För att sprida kunskap och få folk att vaccinera sig kommer en "vaccinbåt" att segla runt i Sverige i sommar.

Antalet rapporterade fall av TBE har ökat kraftigt på bara några få år och virussjukdomen som sprids av fästingar har även kommit till västkusten. I till exempel Tanums kommun har enligt smittskyddets karta 11 fall av TBE rapporterats in 2016–2018, i nordvästra delen av kommunen. Det är sedan tidigare känt att TBE förekommer i Tanum mellan Grebbestad och Fjällbacka, och tidigare i år lades bland annat de norra delarna av Uddevalla samt till viss del Färgelanda till på TBE-kartan. Tidigare år har även vissa fall rapporterats i bland annat Lysekils och Sotenäs kommuner, men i Strömstads kommun har inga fall ännu rapporterats.

LÄS MER: Nytt riskområde för TBE i Uddevalla

"Viktigt att sprida kunskap"

Nu skickar Vaccinkliniken ut en vaccinbåt som kommer att segla från Söderköping på lördag. Den 23 juli väntas den komma till Marstrand och sedan ta sig upp längs kusten fram till Hotellbryggan i Fjällbacka som är sista stoppet den 28 juli. Båten kommer att lägga till, och personalen kommer att informera och vaccinera.

– TBE är inte ett problem bara på östkusten. Under senare år ser vi en ökad förekomst i mellansverige och bort till västkusten, så det är viktigt att sprida kunskap och information om hur man skyddar sig och att man kan få möjlighet att vaccinera sig ombord, säger Harald Zetterquist, läkare ombord, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Förlamad efter fästingbett – nu berättar de drabbade sina historier

LÄS MER: Här kan du TBE-vaccinera dig

TBE

I lindriga fall av TBE är symtomen feber och huvudvärk som går över på några dagar. Men hos var tredje drabbad leder virussjukdomen till inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna eller på båda ställen. Botemedel saknas och vuxna blir mer svårt sjuka än barn.

Fästingarna är väderkänsliga, men den typiskt svenska sommaren med en blandning av sol och regn passar de smittbärande krypen väl. De är känsliga för kyla men även om vintern har varit kall har den myckna snön legat som ett värmeisolerande täcke över marken.

I vårt område i norra Bohuslän meddelar regionen att ett riskområde för TBE-smitta är väster och söder om Tanumshede, särskilt kustnära områden från Havstenssund över Grebbestad till Fjällbacka.