Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Satsar. Pernille Silfverberg tillsammans med en av hennes kaniner. – Han ska klippas nästa vecka och få följa med på utställning.

Silfverberg hoppar från båtar till kaniner

Efter tio år som hamnchef i Tanum har Pernille Silfverberg nu gjort sin sista arbetsdag för att få mer tid för sina angorakaniner. – Jag har tänkt på det länge men att tillslut gå till handling har tagit lite tid, säger hon.

Pernille Silfverberg är den tidigare sjökaptenen som vid sidan av sitt arbete som Tanums hamnchef fött upp angorakaniner för att sälja garn. I dag har hon 200 kaniner, men snart står 120 nya burar klara på gården och hon ska nu satsa fullt ut på det egna företaget.

– Det är små, små saker som kan ha betydelse för resten av ditt liv, säger hon och berättar att det var tack vare hennes man Gunnars dotter som angorakaninen kom in i hennes liv.

– Hon hade en angorakanin som vi mer eller mindre tog över när hon flyttade.

I torsdags slutade hon som Tanums hamnchef för att få mer tid för företaget.

Vad kommer du att sakna med ditt arbete som hamnchef?

– Jag kommer att sakna kollegorna och det var väldigt roligt att ha fingret på pulsen i en kommunalverksamhet. Det kommer nog bli att jag sticker in huvudet och frågar hur det går ibland.

Vad var den största utmaningen som hamnchef?

– Att få till så mycket som möjligt med de medel som fanns. Min ambitionsnivå har alltid varit hög, men ibland finns det inte tillräckligt med pengar. Det är en utmaning att driva en kommunal förvaltning på bästa sätt, vi ska vara där för allmänheten och rättvisa har alltid varit viktigt för mig, alla ska behandlas lika.

Nu lämnar hon livet som anställd och blir egenföretagare på heltid. Djur och hantverksintresset är grunden men även att driva företag, med allt vad det innebär, tycker Pernille är roligt.

– Hon är som en hund som gnager på ben, hon gnager på tills hon blir klar, säger Gunnar.

– Det handlar väl om att jag inte är rädd för något. Har jag bestämt mig för något så genomför jag det, svarar Pernille.

Utöver den egna kaninuppfödningen så återskapar hon mönster av Bohus Stickning. Något som också har gjort det möjligt för henne att nu sluta som hamnchef.

– Det är stor efterfrågan av angoragarn som också ingår i Bohus Stickning, men det är svårt att leva på eftersom man måste ha lång framförhållning då ullproduktionen tar tid och det kan vara svårt att veta exakt hur mycket angoraull som kommer att behövas. Att Bohuslänsmuseum kontaktade mig och jag började återskapa mönster av Bohus Stickning är en viktig del av att jag kan satsa helt nu. Allt tycks stämma!

Fakta: Pernille Silfverberg

44 år och kommer från Danmark.

Utbildad sjökapten och har varit Tanums hamnchef sedan januari 2006.

Är gift med Gunnar Silfverberg och har 5 barn i åldrarna 4-15 år.

På gården finns förutom 200 angorakaniner även ankor, hönor, katter, får och två hästar.

Driver företaget AngoraGarnet och återskapar mönster av Bohus Stickning, förutom egen design.

Motto: Just do it!