Sjuksköterskor erbjuds lön vid vidareutbildning

Nu satsar regionen 60 miljoner på att sjuksköterskor ska få möjlighet att specialisera sig.

ANNONS
|

Behovet av specialistsjuksköterskor ökar. Enligt kompetensförsörjningsplanen under 2016 i VG-regionen ska sjuksköterskor tillåtas specialisera sig samtidigt som de får betalt. Detta innebär rent konkret; studera på halvtid, arbeta halvtid men med bibehållen lön.

Kerstin blomgren, chef för HR kompetens inom NU-sjukvården berättar att man helt enkelt måste ha specialistutbildad personal i många sammanhang och att detta är en utveckling som är nödvändig.

– Det finns totalt 12 områden som man kan specialisera sig inom och som det ser ut nu så kommer det satsas mycket på bland annat psykiatrin och vård av äldre, säger Kerstin Blomgren.

De totalt 60 miljoner kronorna har fördelats så att hälften av pengarna ska skötas av NU-sjukvården. Den andra hälften ska hanteras av personalutskottet. Detta menar Karin Engdahl (S), vice ordförande i personalutskottet ska tillåta att sjukhus själva ska kunna placera folk där det behövs och att man rent politiskt ska hantera den regionala helhetsbilden.

ANNONS

– Ett av problemen i stort är att sjuksköterskor har fått göra uppgifter som tillhör undersköterskor, och vidare kompetensutveckling ska förhoppningsvis leda till att alla får möjlighet att göra deras egna arbetsuppgifter, säger Karin Engdahl.

Man kommer även i VG-regionen att satsa på undersköterskor som kommer att ha möjlighet till specialisering via yrkeshögskola. Satsningen på 15 miljoner kronor ska bland annat ge undersköterskor möjligheten att utbilda sig till exempelvis steriltekniker men även fortbildning för en större trygghet när man jobbar inom psykiatrin.

Utöver utbildningar introducerar man även ett kliniskt basår för nyblivna sjuksköterskor. Detta innebär att man ska få ett år med handledning för att enklare komma in i arbetsrutiner. För undersköterskor så ska man tillföra fyra månader av introduktion.

– Detta är en långsiktig satsning, men att sjuksköterskor ska ha möjlighet till vidareutbildning tycker jag nästan är en självklarhet även om det inte ser ut så helt och hållet i dag, säger Karin Engdahl.

Bohusläningen har försökt nå Gunilla Levén (M), ordförande i personalutskottet.

ANNONS