Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Skepp med magnifik entré

Det var en spektakulär syn som mötte åskådarna då Ostindiefararen Götheborg stävade in mot Grebbestads hamninlopp. Skeppet ligger nu vid kaj till måndag morgon.

Första gången Grebbestadsborna fick möjlighet att hälsa Ostindiefararen välkommen var 2007. Under torsdagen var det så åter dags när Götheborg under majestätisk entré anlöpte Ångbåtskajen till välkomnandet av salut. Högt uppe på Stödberget, ute på Vadskär och vid bryggorna runtomkring hade människor samlats för att beskåda skeppets insegling. Nere vid kajen, på gitarr framförde musikern Stefan Andersson visor med stark koppling till fartyget och dess historia.

– Det är mäktigt. Jag var på studiebesök då de byggde Götheborg och att se henne så här, i all sin prakt är härligt, säger Ann-Britt Kjellberg från Grebbestad.

Hamnstoppet i Grebbestad var Ostindiefararens andra under en fyra månader lång sommarturné i Europa som pågår fram till september. Startskottet gick den 4 juni då man lade ut från hemmahamnen i Göteborg.

– Att vi nu anlöper Grebbestad är en kombination av flera saker. Framförallt är det kul att ta skeppet hem till Bohuslän och låta det segla längs kusten här, berättar expeditionsledare Emanuel Persson.

Gunnar Silfverberg, som tjänstgjorde som kapten på fartygets jungfruresa till Kina åren 2005-2007, var en av ceremonins inbjudna gäster under torsdagen. Tillsammans med konferencier Anders Eklund berättade han om livet ombord under de drygt 33 000 nautiska milen till Kina. Kommunstyrelsens ordförande Liselotte Broberg (M) fanns också på plats för att välkomna nuvarande kaptenen Carsten Hedlund. Gåvan hon överräckte innehöll ostron, ostronporter och en ostronkniv.

– 90 procent av Sveriges ostron plockas i Grebbestad så jag hoppas att det här ska smaka.

– Vilket fantastiskt härligt välkomnande. Dock tänker jag inte visa upp mina kunskaper i ostronöppning utan får nog gå upp till hytten och öva lite först, skojade Hedlund.

Från däck hördes jungmännen stämma upp i sång, och Kim Agerblad från Sala var nöjd över att få ingå i den omkring 75 man starka besättningen.

– Jag har tidigare arbetat med vrakdykning av stora gamla träskepp. Nu har jag kommit upp från botten, haha. Det här är min första seglats med Götheborg och jag stortrivs. Det är en underbar stämning med härliga människor.

Ostindiefararen ligger i Grebbestad till och med måndag morgon.