Skolan tjänade miljoner – på skattebetalarnas bekostnad

Ålderdomshemmet och äldrelägenheterna såldes billigt av kommunen. Riktiga klipp för Gerlesborgsskolan, som fick köpa långt under marknadspris. När de såldes gav fastigheterna totalt över sju miljoner mer än inköpspris.

ANNONS
|

Allt började med en kurs i landskapsmåleri, sommaren 1944.

Vid Bottnafjorden hade konstnären Arne Isacsson funnit den idealiska platsen. Där och då grundade han Gerlesborgsskolan.

Till en början drevs skolan helt i privat regi. Så var det ännu när en filial öppnade i Stockholm 1958. En avgörande förändring skedde 1963. Då bildades den stiftelse som än idag ansvarar för verksamheten - och som i hög grad finansieras med skattepengar. Men det finns en annan sida än utbildning, kurser, konstutställningar, föreläsningar, musik och mat. Skolan är en näringsdrivande stiftelse som köper och säljer, bland annat fastigheter. I en serie artiklar granskar Bohusläningen hur dessa affärer har gått till.

ANNONS

Upprinnelsen till att Bohusläningen valde att titta närmare på stiftelsens fastighetsaffärer var att Gerlesborgsskolan i år har sålt tre låghus på Hog­slätt för 6,2 miljoner kronor. Det är mellan fyra och fem gånger mer än vad stiftelsen själv betalade en gång i tiden för den tidigare kommunala egendomen. Lägenheterna köptes från Tanums kommun för drygt 1,3 miljoner år 2001.

Inför affären hade två oberoende värderingar av fastigheten gjorts, men kommunen sålde ändå långt billigare. Enligt den mest aktuella bedömningen låg marknadsvärdet mellan 1,7 och 2,1 miljoner kronor, och slutsatsen var att ett pris på 1,9 miljoner vore rimligt.

Läs mer:Sålde billigt för att stötta skolan

Husen byggdes 1975 och användes som lägenheter för äldre. Men uthyrningsgraden var låg och skicket inte det bästa. Då visade Gerlesborgsskolan intresse av att köpa lokalerna för att ha dem i sin undervisning av elever på grundutbildningen samt för uthyrning till konstnärer på sommaren.

Priset som parterna kom överens om var först 1,3 miljoner kronor, vilket dock senare justerades upp med 50000 kronor innan kontraktet skrevs, på kommunens initiativ, något som inte orsakade så glada miner från skolan. – Det ansågs egentligen vara alldeles för dyrt, säger Leif Philipson som före­trädde Gerlesborgsskolan gentemot kommunen på den tiden och som har suttit i stiftelsens styrelse i många år.

ANNONS

Läs mer:Mycket bättre prisutveckling än snittet

Ingen vet vad kommunen kunde ha fått in till skattefinansierad verksamhet om fastigheten hade annonserats ut och om det hade lett till budgivning. Nu blev det i stället en direktförsäljning.

Ulf Björkman, under många år kansli­chef på Tanums kommun, påstår sig ändå inte minnas något resonemang om att den låga försäljningssumman skulle bero på att kommunen ville gynna Gerlesborgsskolan. – Jag kan inte erinra mig någon diskussion om att subventionera eller stödja skolan genom att sälja billigt mer än att man från kommunens sida var mån om verksamheten som sådan.

Inget parti i kommunfullmäktige motsatte sig heller försäljningen eller köpesumman när den klubbades – i artikeln på andra uppslaget – svarar före detta kommunalrådet Bengt Mattsson på Bohusläningens frågor om hanteringen av kommunal egendom, grundad på skattemedel.

Läs mer: Experten: "Man ska normalt sett sälja till marknadspris"

Detta var inte första gången något liknande inträffande. 1994 sålde Tanums kommun också en fastighet till Gerles­borgsskolan, till synes billigt, utan mäklare eller att andra intressenter fick chansen. Det handlade då om det gamla ålderdomshemmet på Hogslätt alldeles bredvid låghusen.

Fast inte heller i köpet 1994 var Gerlesborgsskolan riktigt nöjd med priset. Förfrågan om att ändra i villkoren avvisades dock av Bengt Mattsson med argumentet att det framförhandlade priset 600000 kronor inte utgick från egentligt marknadsvärde, utan var kopplat till vad kommunen skulle betala för privat mark till det nya äldreboendet. Hemmet, som byggdes 1931, var i dåligt skick och hotades av rivning i början av 1990-talet då Tanums kommun var på gång att bygga ett helt nytt äldre­boende.

ANNONS

– Det gamla ålderdomshemmet stod mer eller mindre tomt och var utdömt som äldreboende, säger Ulf Björkman och uppger att det var stora kostnader för drift och underhåll förknippade med fastigheten.

Gerlesborgsskolan hade andra idéer och ville bevara huset som ateljé för sina elever. Därför bjöd man 600000 kronor, vilket accepterades av kommunen. Att ålderdomshemmets historia inte slutade med rivning, visade sig långt senare bli en vinstlott. I vidareförsäljningen 2011 bjöd privata köpare 2,9 miljoner, nästan fem gånger mer än vad stiftelsen själv betalade.

FAKTA: AFFÄRERNA I KORTHET

1994: Tanums kommun säljer ”Hemmet” på Hogslätt till Gerlesborgsskolan för 600000 kronor. Ingen oberoende marknadsvärdering görs.

2001: Gerlesborgsskolan köper tre låghus intill från Tanums kommun för drygt 1,3 miljoner kronor, en bra bit under marknadsvärdet.

2011: Gerlesborgsskolan säljer ”Hemmet” för 2,9 miljoner kronor.

2016: Skolan säljer de tre låghusen på Hogslätt för 6,2 miljoner kronor.

ANNONS