Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Länsstyrelsens beslut om kvoten på 22 knubbsälar att skyddsjaga kvarstår Bild: Andreas Carlsson
Länsstyrelsens beslut om kvoten på 22 knubbsälar att skyddsjaga kvarstår Bild: Andreas Carlsson

Skyddsjägare får inte skjuta fler knubbsälar

Skyddsjägaren Simon Niklasson ville öka antalet knubbsälar som får skjutas inom Soteskären. Nu har mark- och miljödomstolen kommit med ett beslut. Kvoten som bestämdes i våras kvarstår.
– Jag tycker inte alls det är bra, men var lite väntat.

I våras beslutade länsstyrelsen att 22 knubbsälar fick skjutas för skyddsjakt inom Soteskären. Simon Niklasson överklagade beslutet till mark- och miljödomstolen som nu tagit ett beslut i frågan.

De avslår överklagan och hänvisar till länsstyrelsens kvot om att det enbart är 22 sälar som anses vara tillgängliga för skyddsjakt inom området.

– Jag tror inte de har lagt ner så mycket tid på det här. De har läst överklagan och sedan tryckt på avslå direkt, säger Simon Niklasson.

Skyddat område

Naturvårdsverket sätter kvoter för hur många knubbsälar som får skjutas i skyddsjakt. I Västsverige 2019 är det tillåtet att skyddsjaga 440 stycken. Soteskären är ett så kallat Natura 2000-område, vilket innebär att det är ett område med livsmiljöer för hotade arter. Inom dessa områden gäller inte Naturvårdsverkets kvoter, utan det är länsstyrelsen som bestämmer och beviljar tillstånd för skyddsjakt.

LÄS MER: Knubbsälarnas framtid ska avgöras i domstol

Simon Niklasson ansåg att länsstyrelsens kvot var för låg och att antalet knubbsälar är så många att det påverkat mängden fisk i området, vilket i sin tur påverkat yrkesfiskarna negativt. Avslaget går att överklaga men det kommer han inte göra.

– Kommer nog låta det vara nu. Det är ingen idé att göra något åt det. De har bestämt sig och lär inte ändra sig. Det är som att slå huvudet i väggen, tyvärr.