Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arkivbild. Bild: Kent Eng
Arkivbild. Bild: Kent Eng

Smittade medarbetare inom Tanums äldreomsorg

Personal inom äldreomsorgen i Tanum har testats positivt för covid-19. Folkhälsomyndigheten har uttryckt önskemål om ökade provtagningar inom äldrevården, men än så länge är det oklart hur det blir med den frågan i norra Bohuslän.

"Enstaka medarbetare inom äldreomsorgen har under sin sjukskrivning testat positivt för covid-19", skriver Tanums kommun på sin hemsida.

Berörd verksamhet har informerats, men hur provtagningar av personal ser ut framöver är ännu oklart. Statsepidemiologen Anders Tegnell har tidigare uttryckt vikten av att testa boende och personal på äldreboenden för att hålla nere smittspridningen. Hur det blir i Tanum och Strömstad ligger nu på Västra Götalandsregionens bord. Senast den 14 april ska de presentera en plan för hur provtagningar ska gå till för personal inom äldreomsorgen.

Bland åtgärderna efter det bekräftade fallet skriver Tanums kommun att de arbetar efter de hygienrutiner som tagits fram av smittskyddsenheten inom Västra Götalandsregionen. I den rutinen står bland annat att personal med symtom på övre luftvägsinfektion ska stanna hemma tills de varit symtomfria i 48 timmar, men minst sju dagar. Och insjuknar man på arbetsplatsen ska man omedelbart avsluta sitt arbetspass och gå hem.

Om symtomen varat i mer än ett dygn ska personalen ta svalgprov och ett så kallat nasofarynxprov – i näsan.

Strömstads Tidning har under långfredagen sökt äldreomsorgen i Tanums kommun, som med hänsyn till ledighet väljer att återkomma efter påskhelgen med mer information.