Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Välkommen. ”Den 20 mars hålls den officiella invigningen av det nya församlingshemmet”, berättar Tanums kyrkoherde Bengt Magnusson.

Snart dags för invigning av församlingshemmet

För snart ett år sedan togs det första spadtaget till Tanumshedes nya församlingshem. I januari flyttade personalen in och om några veckor stundar officiell invigning.

Det nya församlingshemmet är ett resultat av den arkitekttävling som Tanums pastorat tidigare har utlyst. Det vinnande bidraget, designat av Johanna Rydin på Ateljéarkitekter, med erfarenhet av just församlingshem, stämmer väl överens med pastoratets vision, berättar kyrkoherde Bengt Magnusson under en rundvisning. Den stora rymden, ljuset och de många mötesplatserna finns alla representerade.

– Arkitekten har utgått från en duva då hon ritat byggnaden. Entrén med plats för kafé och möten är själva kroppen. Från den sträcker sig åt båda håll vingarna. En personalvinge där vi har kontor, lunchrum och samtalsrum och en barnvinge där all verksamhet kopplad till barn och unga är förlagd. Duvans huvud utgörs av den stora samlingssalen med sittplatser för 100-120 personer. Hela byggnaden är på drygt 600 kvadratmeter och verksamheten är samlad.

Församlingshemmet bjuder på flera spännande lösningar och små, men ack så viktiga detaljer kopplade till kyrkan. Utanför entrén ståtar ett stort mässingsfärgat kors och rakt nedanför, på marken har dess skugga formats av plattor med ledlampor. Gaveln till den stora samlingssalen pryds av ett stort panoramafönster med en tavellik utsikt mot Tanums kyrka. Ett mötesrum har fått egen ingång och insynsskydd till förmån för själavård och privata samtal. Färgsättningen och rummens textilier skiftar i blåa toner.

– All teknik öppnar upp för bland annat föreläsningar, filmvisningar och digitala presentationer. Ett cateringkök ger möjlighet att hyra ut till exempelvis dopkalas eller begravningskaffe, förklarar Bengt Magnusson.

Han säger sig vara mycket nöjd med helheten och nämner också all den glädje han har stött på under projektets gång.

– Bygdens folk har varit väldigt positiva. De tycker att det blir ett lyft för kyrkan och Tanum. Jag är också nöjd med placeringen av mitt eget arbetsrum, strax innanför entrén. Där får jag vara den tillgängliga person som jag vill vara och behöver inte gömma mig längre in i någon korridor.

Produktionskostnaden har uppgått till cirka 23,5 miljoner kronor och är medel som pastoratet själv har avsatt. Sedan den 25 januari har personalen och all verksamhet varit på plats i det nya församlingshemmet. Men den officiella invigningen hålls först den 20 mars.