Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Snart invigs den nya strandpromenaden

Lagom till att sommar­säsongen bryter ut ska den nya strandpromenaden i Grebbestad vara färdig. Promenaden är 100 meter lång och fem meter bred och blir en sammanhållande länk mellan centrum och den södra delen av samhället.

Den första etappen av förändringen startade med att Trafikverket breddade Strandvägen som fick en avskild cykel- och gångväg. I år fortsatte arbetet med pålning för den kraftiga stålkonstruktionen som bär upp ett promenadstråk i trä. Med tanke på det utsatta läget med vind och vågor står pålarna som bär upp stålkonstruktionen tätt. Vid var sjunde meter är det pålat med två pålar ner till 40 meter, där berget finns.

– Det var lite oväntat att det skulle behöva pålas så djupt, men nu står bryggan stadigt, säger Robert Eriksson, platschef för Brixly.

Vid extremt högvatten kan havsytan komma att gå lika högt som promenadbryggan men detta är beräknat. Allt är också beräknat för en kommande höjning av havs­nivån.

”Ett lyft för hela området”

Gångbryggan får två balkonger, utsiktspunkter, där det kommer att finnas soffor, precis som längs hela bryggan. Bryggan får låga belysningspunkter och sofforna får belysning från insidan. Rosen­buskar placeras ut längs muren mot Strandvägen. Hela promenaden är tillgänglighetsanpassad.

– Det här kommer att bli väldigt snyggt och ett lyft för hela området, säger Peter Lago, fastighetschef i Tanums kommun.

– Det ger ökad säkerhet vid vägen och tillgängligheten till badstränderna blir bättre.

En aktivitetsyta med plan för bollsport och en temalekplats i anslutning till badplatsen är färdiga sedan förra året.

Ökad tillgänglighet gör att det krävs fler parkeringsplatser, en bristvara i Grebbestad.

– I dagarna gör vi färdigt en ny stor parkering vid Repslagargatan, på gångavstånd till stranden, så det ska nog inte bli något större problem, menar Peter Lago.

Kostar fyra miljoner kronor

Flytbryggan vid den mindre badstranden blir kvar och om det behövs kommer mer sand att läggas ut på stranden.

Det före detta pensionatet vid Strandvägen har som enda fastighet en strandrätt vid bryggan. Med ett arrendeavtal hyr kommunen den strandremsan av fastighets­ägaren.

Redan 1999 hade Grebbestads samhällsförening förslag på att stranden skulle förbättras och arrangerade bland annat städdagar för att hålla stranden ren.

Kostnad för projektet är fyra miljoner, som betalas av Tanums kommun. Invigningen beräknas ske i vecka 27.