Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Solceller ger el till ekoby

På Kampetorp i Bullaren är det el från solenergi som gäller. Ekobyn är inte ansluten till elnätet. I kväll lyfts erfarenheterna därifrån fram på ett öppet hus med fokus på solenergi.

– Barnen blir väldigt bra på att släcka lamporna, säger Hanna Macke.

På Kampetorp är det en självklarhet för både barn och vuxna att tillgången till el är begränsad.

– Under mars–oktober behöver vi inte snåla så mycket även om det kan bli problem i fall det är molnigt en hel vecka, berättar Andreas Roos.

En solig majdag laddas batterierna bra. Under två tre dagar med sol blir de fulladdade och klarar elförsörjningen i flera dagar.

Hushållning

Omformaren vid batterierna talar om hur eltillgången ser ut. Börjar den tryta får sopborsten väljas i stället för dammsugaren. Med belysning med lysdioder, extremt energisnåla, räcker elen nu mycket längre än tidigare.

Solcellerna på fasaden till familjen Roos-Bohlins nybyggda hus ger tolvvoltsström som kan användas direkt till belysning men även till stereon och, än så länge, till kylskåpet modell campingskåp. Det ska snart bytas till ett vanligt, modernt och energisnålt kylskåp.

Omformaren åstadkommer 220-voltsström som, via vanliga vägguttag, kan användas till andra apparater. Spisen drivs med gasol.

Inte anslutna

När ekobyn Kampetorp etablerades för drygt tio år sedan hade nybyggarna inte råd att dra fram el. Nu är läget annorlunda men de står fast vid sitt val att inte ansluta sig till elnätet.

– Jag känner det inte som någon begränsning. Vi har det bra mycket bekvämare än vad jag trodde för tio år sedan, säger Filippa Bohlin.

Solceller har skaffats till alla de fyra nya bostadshusen och även till det ursprungliga bostadshuset på gården.

Mörkt vinterhalvår

Ett bekymmer har varit att, utan specialkunskaper, skaffa kunskap och utrustning till det soldrivna elsystemet. Ett annat problem är att det inte räcker fullt ut året om. När det är sol vintertid når solen över kullen i söder som mest bara ett par timmar om dagen. Då måste batterierna understödsladdas med elverk, som drivs av bensin eller diesel.

– Det är den tråkigaste delen, säger Kampetorpsbon Hanna Macke.

– Men i år har vi bara använt cirka 50 liter bensin, säger grannen Andreas Roos.

Vedeldning ger värme och varmvatten och senaste vintern har visat att det krävs ett ordentligt vedförråd. Någon möjlighet att använda elpatron om veden tar slut finns ju inte.

Solfångare, för varmvatten och uppvärmning, har Kampetorpsborna ännu inte mäktat med, men det kommer att bli ett komplement framöver till deras på förnyelsebar energi baserade el- och värmesystem.

Bild: Ann-Katrin Eklund
Bild: Ann-Katrin Eklund