STATY. Här är statyn som helt fräckt stulits direkt av konstnären.
STATY. Här är statyn som helt fräckt stulits direkt av konstnären.

Staty i barnstorlek fräckt stulen i ateljé

Känner du igen den här annorlunda vakthunden? Den är stulen och konstnären saknar den.

ANNONS

Det är i alla fall ingen klen tjuv som traskat iväg med Irene Nordlis älskade skulptur. För den egen­designade och egenhändigt gjorda statyn är i både höjd och längd som ett större barn. – Den är gjord i vitglaserad ­keramik och är väldigt tung. 40 kilo, säger Irene Nordli.

Hon upptäckte den fräcka stölden när hon kom till sin ateljé vid Heestrand under midsommar­helgen. Då hade hon inte varit på plats på en vecka.

Hon säger att hon har låtit statyn stå utanför hennes ateljé som ett slags vakthund. – Men också för att visa att jag arbetar med statyer i ateljén, säger Irene och berättar att folk brukar bli glada när de ser den maffiga något annorlunda skulpturen. Jag själv är väldigt ledsen över att de här har hänt.

ANNONS

Hon säger att hon är extra förtjust i just den här skulpturen som nu alltså stulits. – Jag har tänkt att den står ju helt tryggt här i lilla oskyldiga Heestrand. Jag har inte satt fast den. Den har stått lös.

Nu hoppas hon att någon har sett stölden, eller kan ge tips om den som gör att hon får tillbaka sin älskade pjäs. – Någon borde ju ha sett den. Så jag hoppas att den kommer tillbaka. I Norge har jag haft med den på flera utställningar så där är den ju mer känd, säger Irene Nordli och berättar att skulpturen är värderad till mellan 5 000 och 7 000 kronor.

Hon har svårt att smälta den fräcka stölden. – Det här är ingen pjäs som du kan ta under armen och traska iväg med. Du måste vara stark, helst vara två och ha tillgång till bil. Men det är ju bra vanskligt av tjuven att gå in på vår gård och plocka på sig den här stora statyn och sedan bara gå därifrån.

Irene Nordli säger att hon ännu inte har hunnit polisanmäla stölden. Men att hon troligen kommer att göra det inom en snar framtid.

ANNONS