Ulrika Lorensson framför sitt och Mathias Svenssons företags ostronodling i Sannäsfjorden.
Ulrika Lorensson framför sitt och Mathias Svenssons företags ostronodling i Sannäsfjorden. Bild: Ulf Blomgren

Stor ostronodling gör affärer på japanska jätteostron

De japanska jätteostronen har blivit del affären för Havstenssund ostronodling. Företaget som prisats i olika sammanhang har därmed utvecklat sin affärsidé ytterligare ett steg.

ANNONS
|

– Vi skördar mellan 50 000 och 60 000 inhemska ostron om året och har ganska många fler på tillväxt i odlingen, berättade Ulrika Lorensson vid ett företagsevent anordnat av Tanums näringslivsavdelning, tidigt på torsdagsmorgonen.

Nu i sommar fick Ulrika Lorensson och Mathias Svensson som driver företaget tillsammans ta emot utmärkelsen Änglamarkspriset, 100 000 kr, som delades ut av Konsumentföreningen Stockholm under en familjedag på Skansen. Ifjol korades företaget till Årets marina företag av hemkommunen.

Om effekterna av framgångarna berättade Ulrika Lorensson inför andra företagare på ett frukostmöte i Tanum på torsdagen.

Men den största nyheten kom kanske, när hon berättade att hon och Mathias Svensson i stället för att oroa sig över de japanska jätteostronen som ökar i antal, införlivat dem i sin produktion.

ANNONS

– Vi vildplockar dem på befintliga ostronbankar och säljer dem sedan till både fiskauktioner och direkt till grossister, restauranger eller privatpersoner som i förekommande fall betraktar dem lite som lyxmat,. Och de är av samma art som i stora mängder importeras från Frankrike, berättade Ulrika Lorensson.

– De japanska ostronen är en art som kommit hit utanför sitt ursprungliga utbredningsområde och som sprider sig av egen kraft. De växer snabbare och blir större än våra egna ostron, så risken för att de tar över våra egna är uppenbar. Därför plockar vid dem, storlekssorterar och säljer som fin mat. Smaken är inte så långt ifrån våra egna.

Ni odlar i speciella nätkassar som flyter i ytan. Var hittar ni de japanska ostronen?

– De kan fastna på våra egna ostron eller lite var som helst. Så vi plockar bort dem för att inte störa produktionen av vanliga, svenska ostron.

Kan de japanska ostronen bli ett hot?

– De är ju inte naturliga här i våra vatten. Men man rår inte på naturen så enkelt. Vi vet därmed inte hur det här slutar. De japanska ostronen är ju invasiva och så kallas arter som kan skada ekosystemet som de introducerats till eller hota den biologiska mångfalden. Men som mat fungerar de japanska ostronen väl och vi kallar dem för stillahavsostron.

ANNONS

Det har gått 15 år sedan Havstenssunds Ostron AB började med att försöka får fram ostronyngel av den svenska inhemska arten Ostrea edulis. Satsningen har lyckats väl.

Ulrika Lorensson framför sitt och Mathias Svenssons företags ostronodling i Sannäsfjorden.

ANNONS