Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"Vi kommer sortera förslagen och sen kommer Hamburgsundsborna få välja ut något", säger kommunchefen Ulf Ericsson.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Stort engagemang för Hamburgsundspengar

I nuläget har 43 förslag inkommit för de 200 000 kronor kommunen öronmärkt för användning i Hamburgsund. Det hela började med ett medborgarförslag som nu har blivit verklighet.

Tanums kommun har sedan 2011 haft ett konto med pengar som på något vis ska komma Hamburgsund till nytta. Från början var summan 500 000 kronor som kom till genom en förlikning mellan kommunen och den exploatör som gjort det omöjligt för allmänheten att promenera längs med bryggan i Hamburgsund.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

30 000 kronor har investerats i nybyggda Alban Foss IP och i ett utegym. I våras antogs ett medborgarförslag om att invånarna i Hamburgsund skulle få chansen till att vara med och bestämma om de resterande pengarna.

I förra månaden bjöd därför kommunen in till ett öppet möte för områdets invånare.

– Det pratades om bland annat nya hopptorn vid badplatsen Boviken, en ny lekplats och vindskydd vid dammen, säger Janette Beck, som är projektledare.

"Det är jättekul och positivt på alla sätt"

Det bestämdes även att kommunen skulle ta emot förslag efter mötet per mejl eller post för att ge personer som inte deltog på mötet chansen att påverka användandet av pengarna. Hittills har 42 idéer inkommit.

– Det är jättekul och positivt på alla sätt. Det visar på ett stort engagemang, säger kommunchefen Ulf Ericsson.

Fram till den 11 december är det fritt fram att komma med idéer för de öronmärkta pengarna. Efter det kommer kommunen återigen bjuda in till ett öppet möte där Hamburgsundsborna ska få välja ut ett eller flera förslag.