Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tanum miljösatsar med nya skärgårdstoaletter

Tanums kommun tar bajamajan ett steg till när man nu sätter upp toaletter på flera av de mest besökta öarna i skärgården. Solpaneler och förbränning är lösningen.

Tanums skärgård är välbesökt sommartid av fritidsfolk i både motorbåtar och mindre farkoster. Kommunen samarbetar med fem kajakföretag, för att värna miljön på öarna.

– Vi står som huvudman för ett Leader-projekt med namnet "Hållbar Skärgård", som går ut på att bland annat sätta toaletter på de mest besökta öarna, berättar kommunens näringslivsutvecklare Ellinor Olofsson.

Då blir en ny typ av toalett som förbränner avföring och urin med hjälp av värme från solpaneler.

– Vi har redan några sådana ute på öarna och gör just nu ännu en upphandling på tre till, berättar Elinor Olofsson.

Mindre läckage

– Fördelen med den tekniken är att de inte behöver lika mycket underhåll och arbete som traditionella toaletter och risken för läckage ut i naturen minskar betydligt. Det har bildats en organisation med ambitionen att fortsätta att driva den här frågan vidare.

EU-projektet ska pågå under två och ett halvt år och tanken är, utöver bättre toaletter, att skötseln och vården av skärgården ska bli bättre på flera sätt, berättar Elinor Olofsson.

– Det handlar bland annat om att skapa fysiska platser för övernattning, regelbundna strandstädaråtgärder och öppna upp kustsamhällena för till exempel paddlande gäster, så att de känner sig välkomnade att ta del av det som erbjuds i land.

Besöksnäringen har en central roll för utveckling i Tanums kommun, skriver kommunen på sin hemsida.