Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Tanum utreder barnomsorg på nätter och helger

Tidigast nästa år kan det bli möjligt för familjer i Tanums kommun att ansöka om barnomsorg under obekväm arbetstid, det vill säga kvällar, helger och nätter.

– Vi ställde frågan till föräldrarna om de hade önskemål om utökade öppettider, och största delen önskade att det skulle vara öppet en halvtimme tidigare och en halvtimme senare på vardagarna. Det var ett 30-tal familjer som önskade detta, men det fanns även några som önskade andra tider. Någon familj hade önskemål om en helg i månaden och någon en natt i veckan, berättar Ida Östholm (M), ordförande i Tanums barn- och utbildningsnämnd.

Än så länge har man beslutat att verksamheten ska ha en avdelning för hela kommunen och att den ska bedrivas i en befintlig förskola. Verksamheten ska benämnas som ”pedagogisk omsorg”.

– Det är väldigt viktigt att det blir en bra verksamhet för barnen. Att det är pedagogiskt och inte bara barnpassning.

Ida Östholm anser själv att frågan känns väldigt komplex.

– Ju mer man tänker på det ju svårare blir frågan. Man får inte glömma bort barnets perspektiv, att till exempel sova borta. Andra frågor är hur länge barnet ska sova och när man ska väcka barnet för att gå till en annan avdelning. Det är viktigt att jobba med alla de här frågorna i tid så det inte kommer saker över oss i slutändan.

Som behovet ser ut i dag är det inte tillräckligt för att starta en verksamhet, men den 3 september kommer nämnden att besluta om det ska äskas pengar för budget 2020 till en pedagogisk verksamhet på obekväm tid.

– Då kan vi eventuellt starta om behovet är större nästa år.

Personligen tror hon att barn­omsorg under kvällar, nätter och helger kommer att bli allt vanligare och att det måste bemötas med viljan att försöka tillgodose allas behov.

– Vi från Moderaterna tycker att det här är viktigt. Arbetsmiljön ser annorlunda ut i dag mot för 20 år sedan. Det är mycket mer kvällsarbetande och helgarbetande invånare i kommunen, inom vården och inte minst inom turism. Man måste försöka att tillgodose allas behov, framför allt att sträva efter det.