Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hedegården i Tanum är ett av de äldreboenden där man numera behöver rätta sig till det tillfälliga besöksstoppet i kommunen. Bild: Jakob Simonson
Hedegården i Tanum är ett av de äldreboenden där man numera behöver rätta sig till det tillfälliga besöksstoppet i kommunen. Bild: Jakob Simonson

Tanums kommun skyddsstänger boenden

Tanums kommun införde på torsdagen tillfälligt besöksstopp på kommunens äldreboenden och LSS-boenden. Förhoppningen är att fortsatt hålla ute smittan från kommunens boenden.

Beslutet fattades på torsdagen av politikerna i omsorgsnämnden och gäller fram till den 19 november.

– Det är ju fantastiskt att vi har lyckats hålla coronapandemin helt utanför våra boenden och det är så klart därför vi fortsätter med att skydda både anhöriga och de boende, säger Birgitta Nilsson som är förste vice ordförande i omsorgsnämnden..

– Vi kan se att smittspridningen ökar kraftigt i vår region. Därför inför vi nu tillfälligt besöksstopp. Samma sak gjorde vi i mars månad och det visade sig fungera mycket väl.

Varje besökare har också ansvar att följa de råd och rekommendationer som gäller

Tanums kommun bland de första att skärpa reglerna igen

Helene Hellström, avdelningschef för kommunens särskilda boenden, glädjer sig också åt att man sluppit smittade omsorgstagare bland de 163 personer som bor på kommunens äldreboenden.

– Det är verksamheten som har ansvar för att besök i verksamheten sker på ett säkert sätt och varje besökare har också ansvar att följa de råd och rekommendationer som gäller. Men om någon är starka skäl att hälsa på sina anhöriga tar personal ställning till detta i varje enskilt fall, säger hon.

LÄS MER: Äldreboenden rustar för ny covidvåg

LÄS MER: NU-sjukvården åter i stabsläge – förberedda på att omfördela personal

Tanum kommun är bland de första kommunerna att skärpa till besöksreglerna igen. Det finns sex äldre boenden och ett antal LSS-boenden i kommunen.

Beslutet om att begränsa eller stänga för besök är ett politiskt beslut, som de olika äldreboendena ska rätta sig efter.