Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I startgroparna. I nästa vecka påbörjas arbetet med gata och mark på Kattedaben där första etappen omfattar 24 lägenheter och fem villor.

Tar första steget för att stärka centrum

I nästa vecka börjar arbetet med gata, vatten och avlopp. Bostäderna på Kattedaben ska bidra till fler människor i centrum. Och det är en förutsättning för att handeln ska klara sig, anser Peo Hedemyr.

Som fastighetsägare till bland annat varuhuset intill och flerbostadshus i samhället har han varit en av de pådrivande krafterna för den centrumutveckling som det har talats om länge men som av olika skäl inte har kommit till skott.

– 2006 gjordes en stor utbyggnad av varuhuset på 2000 kvadratmeter både nere och uppe. Då kom också de första skisserna för detta, säger han.

2010 anordnades en arkitekttävling i syfte att ta ett gemensamt grepp för centrum inför risken för en utarmning som många befarade att ett köpcentrum vid motorvägen skulle leda till. Fast det rullade inte på så snabbt. För att vinna tid splittrades processen i tre olika detaljplaner. De två första, där Kattedaben ingår, antogs sommaren 2015 när Tanum shoppingcenter redan öppnat. Tredje planen, för gästgiveriet och Backane (Tanums bostäder AB) är ännu inte klar.

För egen del gjorde Hedemyrs om entrén och byggde ut med kafé mot parken 2014 och nyligen invigdes konstnärlig utsmyckning av fasaden. Men det är först nu som byggnation av bostäder enligt centrumplanen påbörjas.

Hade du förväntat dig att det skulle ta så här lång tid?

– Nej, definitivt inte. Men det har varit väldigt många undersökningar av arkeologi, hydrologi och annat. Och det finns salamandrar här uppe, säger Peo Hedemyr.

Totalt planeras 69 bostäder, de flesta bostadsrättslägenheter, på Kattedaben. Första etappen med 24 lägenheter och fem villor ska vara klar våren 2018.

Hur bedömer du intresset?

– Läget så nära centrum med bara 500 meter till motorvägen gör det intressant för pendlare och det är inte långt till kusten.

Vad mer skulle du vilja se för att gynna centrum?

– Ett bibliotek i centrum, i stället för lite avsides som det ligger nu, skulle vara bra. Bara det blir en positiv spiral. Med fler boende blir det mer rörelse. Då blir det också mer intressant, säger Peo Hedemyr.