Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns i dag inga alternativ till bottentrålad räka. Foto: Erik Abel/TT/Arkiv

Trålförbud ger internbråk hos S

Meningarna i partiet om kongressens beslut att jobba för totalt trålfiskeförbud, är delade. Och partifolk ifrån Bohuslän tycker beslutet var fel.

– Man kunde lika gärna ha förbjudit traktorer inom jordbruket, säger Jan-Olof Larsson (S) från Kungshamn och försöker inte dölja ironin i det han säger.

Under decennier har han varit partiets främste talesman i riksdagen när det gäller fiskefrågor. När han nu lämnat riksdagen är han ändå kvar där, som sakkunnig i de här frågorna på departementsnivå.

– Om jag säger så här: Mellan 95-98 procent av våra fiskevatten inom trålgränsen är redan skyddade, med förbud mot trålning. Och vi har trålat på samma bottnar i många, många år och har trots det en bra reproduktion i havet. Då förstår man att det inte råder något krisläge.

Men det framgår ju i kongressbeslutet, att man vill fortsätta att driva trålfiskeförbudet i hela EU?

– Jag hoppas vi slipper det, för då blir vi utskämda.

Du menar att?

– Det finns inget fog för ett trålfiskebeslut och särskilt inte för svenskt fiske, som är ledande på att fiska skonsamt och ta hänsyn till marina frågor.

Men motståndet mot att besluta om trålfiskeförbud var större än så, under kongressen. Samtliga 11 s-deltagare från Bohuslän och Fyrbodal, liksom alla från Göteborg och Halland röstade nämligen nej.

– Ja, det är ju självklart för alla kustkommuner här att rädda fisket. Utan trålfisket försvinner vårt räkfiske, säger kommunalrådet Louise Thunström (S) i Tanum.

Hon har varit en drivande kraft mot trålfiskeförbudet, enda sedan den frågan om kom upp som en motion till kongressen.

Hon berättar att partivänner från kustkommunerna haft kunskapsinhämtning innan kongressen.

– Vi inser ju särskilt här i Bohuslän, att yrkesfisket inte bara är en viktig del av matproduktionen. Det är också viktigt för hela vår turistnäring. Den lever till en stor del på att vi har aktiva yrkesfiskare, som gör flera av våra små kustsamhällen levande.

Hur informerade ni er inför beslutet?

– Vi har haft föreläsningar över tiden av bland andra Jan-Olof Larsson som ju varit vårt partis expert på fiske under många år. Fisket är ju Bohuslän. Det tycker inte alla andra i andra kommuner inne i landet. Men för oss är det själen, konstaterar både Åsa Karlsson och Louise Thunström.

Läs också: Förbudsbeslut utan sans och balans

Sedan berättar Thunström att man blev tagna på sängen av att trålfrågan blommade upp på kongressen. Den var nämligen bara en av flera tusen motioner som lämnats in i förväg - innan själva kongressen tog sin början. Och just den hade partistyrelsen sågat.

– Ja, styrelsen hade tydligt slagit fast i förväg, att det inte var aktuellt med trålfiskeförbud. Men plötsligt var den frågan på bordet i alla fall och det blev votering. Då var vi överraskade och inte så bra förberedda. Man kan ju inte ta till sig alla motioner på djupet inför en kongress, säger Louise Thunström.

Omröstningen om trålfiskförbudet slutade 174 för ett förbud och 161 emot. Och det var alltså inte stor majoritet för att driva frågan vidare. Men bråket om trålningen har bara börjat. Just nu sitter en grupp socialdemokrater från Göteborg, Halland och Fyrbodal och skriver brev till partistyrelsen.

I brevet kräver man att partistyrelsen stoppar trålfrågan och att den inte lyfts till Sveriges riksdag, utan att först ha diskuterats igenom ordentligt.

– Vi vill att styrelsen skjuter upp detta till nästa partikongress, säger Louise Thunström.

– Vi vädjar till partistyrelsen att man skjuter upp frågan så den får diskuteras rejält på djupet.

Om man bortse ifrån att beslutet nu leder till diskussion inom högsta ledningen för socialdemokraterna i Sverige, är inriktningen på det som beslutats på S-kongressen att (S) nu vill:

1. Verka för ett förbud mot bottentrålning.

2. Verka för att märkning om vilken fiskemetod som använts, införs på alla fiskprodukter.

3. Samt att socialdemokraterna i Sverige ska verka för att på sikt få till ett förbud mot bottentrålning som ska gälla hela den europeiska fiskeflottan.

Det kan dock inte gälla en av världens största fiskeflottor - den i Norge, eftersom Norge inte är med i EU.